Ciasto na maślance z owocami i kruszonką

Ciasto na maślance z owocami i kruszonką

Zdjęcie - Ciasto na maślance z owocami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto na maślance z owocami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Prosty, szybki i uniwersalny. Placek na maślance z truskawkami i kruszonką. Wilgotny, puszysty i przepyszny. Smakuje zawsze i wszystkim. Polecam!

SKŁADNIKI:
Ciasto:
1 szklanka maślanki
1 szklanka cukru
2 i 1/2 szklanki mąki
3 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
1 cukier waniliowy
truskawki (lub inne owoce sezonowe) – ok. 500 g

Kruszonka:
15 dag mąki
10 dag masła
5 dag cukru pudru

Wszystkie składniki mokre umieścić w wysokim naczyniu, wymieszać. Wszystkie składniki suche wymieszać w dużej misce i wymieszać.
Dodać mokre i razem wymieszać (można łyżką – ja nie używałam miksera). Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (ok. 20×30 cm).
Wszystkie składniki na kruszonkę wsypać do miski i zagnieść dokładnie rękami.
Na wierzchu ciasta ułożyć truskawki i posypać przygotowaną kruszonką.
Piec w temp. 180 st.C przez ok. 60 minut (do suchego patyczka).

Zdjęcie - Ciasto na maślance z owocami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów