Ciasto na jogurcie z brzoskwiniami i migdałową kruszonką
W sobotę nie planowałam żadnego ciasto bo piękną pogodę chciałam wykorzystać na mycie okien i inne wiosennne porządki. Ale wieczorem ochota na coś słodkiego była tak silna, że pomimo wielkiego zmęczenia zabrałam się za to ciasto. Nie miałam wielkiego wyboru bo nie było w domu masła, z owoców tylko brzoskwinie w puszce (zapomniałam o mrożonkach) ale na szczęście znalazłam w lodówce duże opakowanie jogurtu greckiego. Ciasto jest w sumie bardzo szybkie, tak więc po niedługiej chwili po domu roznosił się cudowny zapach pieczonego ciasta. Smak cudowny, kruszonka boska, do tego ciasto dzięki jogurtowi jest wilgotne i świeże nawet na drugi dzień.
Składniki:
- 3 jajka
- 1 szkl. jogurtu naturalnego
- 3 szkl. mąki
- puszka brzoskwiń
- 1 i 3/4 szkl. cukru
- 1/2 szkl. oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczeni
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Składniki na kruszonkę:
- 1/2 kostki masła (125 g)
- 1 niepełna szklanka mąki
- 1/2 szklanki migdałów pokrojonych na słupki
- 1/3 szklanki mielonych lub tartych migdałów
- 1/2 szklanki cukru
Masło roztopić i ostudzić, wymieszać z mąką, mielonymi migdałami, migdałami pokrojonymi w słupki oraz z cukrem. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jogurt , olej i dobrze wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyłożyć do nasmarowanej tłuszczem lub wyścielonej pergaminem blachy. Na wierzchu ułozyć pokrojone brzoskwinie. Posypać przygotowaną wcześniej kruszonką. Piec w temp. 180 st.C. przez 30-40 minut (sprawdzić patyczkiem). Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)