Ciasto migdałowo kokosowe z malinami i mango
Po świątecznej rozpuście pozostała już tylko resztka drożdżowej babki, z której wciąż wesoło mrugają rodzynki. Choć już lekko czerstwa, wciąż pięknie pachnie i jeszcze lepiej smakuje zrumieniona na maśle, skropiona świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy. W taki sposób zniknie do ostatniego kawałeczka w porze śniadania lub podwieczorku. Przyszła więc pora, by upiec coś nowego, coś lekkiego, świeżego i prostego.
Moja propozycja to pyszny placek owocowy na bazie prostego, migdałowego ciasta, owoce i złocista, kokosowa kruszonka – bajka! Połączenie złocistego, słodkiego mango i kwaskowych malin świetnie uzupełnia lekką słodycz ciasta. Wypiek nie należy do skomplikowanych, wspaniale nadaje się do popołudniowej herbaty, na leniwy weekend, albo mały relaks w czwartkowy wieczór. Ciasto już podczas pieczenia pachnie obłędnie i smakuje równie świetnie. Aż trudno pozwolić mu porządnie wystygnąć…
Składniki:
(forma ok. 20x30cm)
- 250g mąki
- 50g mielonych migdałów
- 200g masła w temperaturze pokojowej
- 2 jajka
- 150g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 50g wiórków kokosowych
- 1 dojrzałe mango
- 150-200g malin (świeżych lub mrożonych)
Przygotowanie krok po kroku:
- Miękkie masło utrzyj z cukrem.
- Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i mielone migdały i wymieszaj do połączenia składników.
- Z mieszanki odłóż 100g do osobnej miski. Dodaj do niej wiórki kokosowe i wymieszaj. Ta część będzie stanowiła kruszonkę. Odłóż na bok.
- Do większej części ciasta dodaj jajka oraz ekstrakt waniliowy i krótko zmiksuj lub wymieszaj drewnianą łyżką do połączenia się składników.
- Formę natłuść i wyłóż papierem do pieczenia.
- Rozsmaruj ciasto na całej powierzchni.
- Na ciasto wyłóż pokrojone w kostkę mango i lekko dociśnij do ciasta, by owoce się w nie wkleiły. Na wierzch rozrzuć maliny.
- Całość posyp kokosową kruszonką.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 40 minut.
- Pozostaw do ostudzenia.
Smacznego!