Ciasto migdałowo kokosowe z malinami i mango

Ciasto migdałowo kokosowe z malinami i mango

Po świątecznej rozpuście pozostała już tylko resztka drożdżowej babki, z której wciąż wesoło mrugają rodzynki. Choć już lekko czerstwa, wciąż pięknie pachnie i jeszcze lepiej smakuje zrumieniona na maśle, skropiona świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy. W taki sposób zniknie do ostatniego kawałeczka w porze śniadania lub podwieczorku. Przyszła więc pora, by upiec coś nowego, coś lekkiego, świeżego i prostego.

Moja propozycja to pyszny placek owocowy na bazie prostego, migdałowego ciasta, owoce i złocista, kokosowa kruszonka – bajka! Połączenie złocistego, słodkiego mango i kwaskowych malin świetnie uzupełnia lekką słodycz ciasta. Wypiek nie należy do skomplikowanych, wspaniale nadaje się do popołudniowej herbaty, na leniwy weekend, albo mały relaks w czwartkowy wieczór. Ciasto już podczas pieczenia pachnie obłędnie i smakuje równie świetnie. Aż trudno pozwolić mu porządnie wystygnąć…

Zdjęcie - Ciasto migdałowo kokosowe z malinami i mango - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

(forma ok. 20x30cm)

  • 250g mąki
  • 50g mielonych migdałów
  • 200g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 jajka
  • 150g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 50g wiórków kokosowych
  • 1 dojrzałe mango
  • 150-200g malin (świeżych lub mrożonych)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Miękkie masło utrzyj z cukrem.
  • Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i mielone migdały i wymieszaj do połączenia składników.
  • Z mieszanki odłóż 100g do osobnej miski. Dodaj do niej wiórki kokosowe i wymieszaj. Ta część będzie stanowiła kruszonkę. Odłóż na bok.
  • Do większej części ciasta dodaj jajka oraz ekstrakt waniliowy i krótko zmiksuj lub wymieszaj drewnianą łyżką do połączenia się składników.
  • Formę natłuść i wyłóż papierem do pieczenia.
  • Rozsmaruj ciasto na całej powierzchni.
  • Na ciasto wyłóż pokrojone w kostkę mango i lekko dociśnij do ciasta, by owoce się w nie wkleiły. Na wierzch rozrzuć maliny.
  • Całość posyp kokosową kruszonką.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 40 minut.
  • Pozostaw do ostudzenia.

Smacznego!

Zdjęcie - Ciasto migdałowo kokosowe z malinami i mango - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto migdałowo kokosowe z malinami i mango - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto migdałowo kokosowe z malinami i mango - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto migdałowo kokosowe z malinami i mango - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto migdałowo kokosowe z malinami i mango - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto migdałowo kokosowe z malinami i mango - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów