Ciasto maślankowe z rabarbarem i kruszonką
Świeży rabarbar w ogródku oznacza tylko jedno - musi być ciasto. Tym razem postanowiłam wypróbować przepis na ciasto na maślance. Zachwyciło mnie ono - mięciutkie, delikatne, lekko wilgotne i odrobinę przypominające drożdżowe, do tego kwaskowaty rabarbar i słodka kruszonka, czego chcieć więcej? Chyba tylko, by upiekło się samo, ale o to nie musicie się martwić bo jego przygotowanie jest dziecinnie proste.
Składniki:
- 3 jaja
- 3/4 szklanki cukru
- 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka maślanki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4-5 łodyg rabarbaru
Kruszonka:
- 80 g mąki
- 50 g masła
- 40 g cukru
Na początek przygotowujemy rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w ok 2 centymetrowe kawałki.Następnie ubijamy jaja z cukrem ok 10 minut aż powstanie jasna, niemal biała masa, do której powoli wlewamy olej i maślankę i miksujemy do połączenia. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem i znów miksujemy.
Przygotowujmy kruszonkę - zimne masło siekamy w drobną kostkę dodajemy mąkę i cukier, mieszamy i wyrabiamy palcami przez chwilę. Blaszkę lub tortownicę (moja miała 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy do niej masę, na wierzchu układamy rabarbar i posypujemy kruszonką. Pieczemy z termoobiegiem w 180 st. przez ok 50 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i gotowe.