Ciasto maślankowe z rabarbarem i kruszonką

Ciasto maślankowe z rabarbarem i kruszonką

Zdjęcie - Ciasto maślankowe z rabarbarem i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Świeży rabarbar w ogródku oznacza tylko jedno - musi być ciasto. Tym razem postanowiłam wypróbować przepis na ciasto na maślance. Zachwyciło mnie ono - mięciutkie, delikatne, lekko wilgotne i odrobinę przypominające drożdżowe, do tego kwaskowaty rabarbar i słodka kruszonka, czego chcieć więcej? Chyba tylko, by upiekło się samo, ale o to nie musicie się martwić bo jego przygotowanie jest dziecinnie proste.

 

Składniki:

  • 3 jaja
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka maślanki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4-5 łodyg rabarbaru

Kruszonka:

  • 80 g mąki
  • 50 g masła
  • 40 g cukru

Na początek przygotowujemy rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w ok 2 centymetrowe kawałki.Następnie ubijamy jaja z cukrem ok 10 minut aż powstanie jasna, niemal biała masa, do której powoli wlewamy olej i maślankę i miksujemy do połączenia. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem i znów miksujemy.
Przygotowujmy kruszonkę - zimne masło siekamy w drobną kostkę dodajemy mąkę i cukier, mieszamy i wyrabiamy palcami przez chwilę. Blaszkę lub tortownicę (moja miała 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy do niej masę, na wierzchu układamy rabarbar i posypujemy kruszonką. Pieczemy z termoobiegiem w 180 st. przez ok 50 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i gotowe.

 

 

Zdjęcie - Ciasto maślankowe z rabarbarem i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasto maślankowe z rabarbarem i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów