Ciasto marchewkowe z kremem kokosowym

Jest to bez wątpienia najsmaczniejsze ciasto marchewkowe z kremem jakie jadłam. Połączenia ciasta marchewkowe z kremem kokosowym to strzał w dziesiąte. Ciasto marchewkowe jest wilgotne, aromatyczne i co ważne dla niektórych, nie czuć marchewki. Krem kokosowy jest na bazie serka kremowego połączone z masłem i wiórkami. Cudowny, słodki i delikatny. Od dzisiaj ciasto marchewkowe zawsze będzie kojarzyło mi się z fantastycznym wypiekiem.

Przepis jest tak naprawdę banalny. Łączymy suche składniki z mokrymi, na koniec marchewka i ananas. Pieczemy i gotowe. Marchewki wcześniej nie gotujemy, dodajemy ją surową i ważne, aby była drobno starta. Jeśli zetrzesz na dużych oczkach będzie mocno wyczuwalna w cieście i do tego twarda.

Ananas dodany do ciasta musi być dobrze odsączamy. Ja wycisnęłam go w dłoni.

Musze się przyznać, że ten krem na bazie serka jest jednym z moich ulubionych. Jest o wiele smaczniejszy od budyniowego i lżejszy. Serek do kremu powinien być dosyć gęsty. Ja używałam serka naturalnego z Piątnicy. Nie pasuje tutaj żaden serek homogenizowany, a ten z wiaderek koniecznie musisz odsączyć z nadmiaru płynu.

Ciasto marchewkowe szczególnie jesienią to rewelacyjny pomysł. Przepis jest bardzo prosty i nie ma żadnych skomplikowanych połączeń lub dodatków. Jeśli jeszcze nigdy nie jadłaś takiego ciasta musisz koniecznie spróbować.

TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy na ciasta z kremem.

Zdjęcie - Ciasto marchewkowe z kremem kokosowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CIASTO MARCHEWKOWE Z KREMEM KOKOSOWYM

SKŁADNIKI NA CIASTO MARCHEWKOWE:

  • 3/4 szklanki ananasa z puszki, pokrojonego na kawałeczki
  • 3 szklanki surowej marchewki, drobno startej
  • 210 g mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 1/2 łyżeczko sody oczyszczonej
  • 1 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3 jajka
  • 150 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 1/3 szklanki mleka
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM KOKOSOWY:

  • 300 g serka śmietankowego kremowego, temp. pokojowa
  • 150 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ziarenka laski wanilii
  • 1 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka wiórków kokosowych

DODATKOWO:

  • zmielone orzechy do dekoracji

Pokrojonego ananasa dobrze odsączamy z soku (ja odcisnęłam ręką sok). Mąkę przesiewany razem z proszkiem, sodą, cynamonem oraz dodajemy sól i gałkę.
W oddzielnej misce miksujemy przez chwilę masło, następnie wsypujemy cukier i miksujemy przez ok. 5 min. Następnie dodajemy po jednym jajku oraz wanilię. Dodajemy 1/3 suchych składników i miksujemy tylko do połączenia. Wlewamy połowę mleka, miksujemy. Kolejna cześć mąki, mleko i na koniec ostatnią część mąki. Miksujemy tylko do połączenia, dłuższe miksowanie spowoduje, że ciasto będzie cięższe w konsystencji. Na koniec dodajemy ananasa i marchewkę, chwilę miksujemy. Tortownicę o śr. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Wykładamy ciasto i pieczemy w temp. 180 C przez około 35-40 min do tzw. suchego patyczka. Gotowe studzimy i przekrawamy na dwie części.
Wszystkie składniki na krem powinny być w temp. pokojowej.
Masło miksujemy przez chwilę. Następnie dodajemy jogurt oraz wanilię, miksujemy. Zmniejszamy obroty miksera na średnie i po łyżce dodajemy serek. Na koniec dodajemy przesiany cukier puder oraz wiórki i ponownie miksujemy.
Jeden blat ciasta układamy na talerzu lub paterze i wykładamy połowę kremu. Przykrywamy drugą częścią ciasta. Na wierzch wykładamy ostatnią cześć kremu i posypujemy zmielonymi orzechami. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby krem zastygł.

Zdjęcie - Ciasto marchewkowe z kremem kokosowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto marchewkowe z kremem kokosowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto marchewkowe z kremem kokosowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto marchewkowe z kremem kokosowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Jesienne smoothie z burakiem i jabłkiem pieczonym

Jesienne smoothie z burakiem i…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Marynowane ogórki w curry

Marynowane ogórki w curry

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Sałatka serowa z sosem rzodkiewkowym

Sałatka serowa z sosem rzodkie…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Hawajskie ciasto marchewkowe
1

Hawajskie ciasto marchewkowe

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Surówka z kapusty z ziołami
1

Surówka z kapusty z ziołami

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Koktajl marchewkowy z pomarańczą
1

Koktajl marchewkowy z pomarańc…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

Brzoskwinotka

Brzoskwinotka

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Sałatka z kalafiora, kukurydzy, ananasa i sera żółtego
1

Sałatka z kalafiora, kukurydzy…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Kruche ze śliwkami i kaszą manną

Kruche ze śliwkami i kaszą man…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Murzynek z mascarpone i malinami + film
2

Murzynek z mascarpone i malina…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Racuchy z jabłkami
3

Racuchy z jabłkami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Szarlotka bezglutenowa
1

Szarlotka bezglutenowa

ilovebake ilovebake
I Love Bake