Ciasto makowe z wiśniami i kremem

Ciasto makowe z wiśniami i kremem
Zdjęcie - Ciasto makowe z wiśniami i kremem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto makowe z wiśniami i kremem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto makowe z wiśniami i kremem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto makowe z wiśniami i kremem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto makowe z wiśniami i kremem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 6 dużych białek
  • 175 g cukru
  • 120 g mąki pszennej tortowej
  • 80 g suchego maku
  • 30 ml oleju Oliwier
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 400 g wiśni bez pestek (np mrożonych)
  • 5 g skrobi ziemniaczanej
  • 500 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 70 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 100 g ciemnej czekolady
Przygotowanie

W niewielkiej ilości zimnego mleka rozprowadzamy proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy rozprowadzony budyń i energicznie mieszamy. Gotujemy około 1 minutę, a następnie zdejmujemy z ognia. Studzimy do temperatury pokojowej.


Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni C.


Białka ubijamy na gęstą pianę. Stopniowo dodajemy 150 g cukru do momentu aż cały rozpuści się w białkach.


Do ubitych białek dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz suchy mak. Delikatnie mieszamy łopatką lub drewnianą łyżką.


Na koniec dodajemy olej i ponownie delikatnie mieszamy.


Masę przekładamy do dwóch foremek o wymiarach około 20 cm x 30 cm wyłożonych pergaminem i pieczemy około 20 minut. Studzimy.


Wiśnie zasypujemy 25 g cukru i zagotowujemy. Gdy zaczną puszczać sok, oprószamy mąką ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Gotujemy 2-3 minuty na niewielkim ogniu. Wiśnie nie powinny się rozgotować lecz pozostać dość jędrne. Studzimy.


200 g miękkiego masła ubijamy z cukrem pudrem na puch. Następnie stopniowo dodajemy partiami ugotowany i wystudzony wcześniej budyń. Ucieramy na średnich obrotach do wykorzystania całego budyniu.


Na jeden płat ciasta makowego wykładamy wiśnie (odkładamy 1/4 do dekoracji). Następnie rozsmarowujemy 2/3 kremu i przykrywamy drugim płatem ciasta. Rozsmarowujemy pozostały krem.


Gotowe ciasto polewamy roztopioną czekoladą i dekorujemy odłożonymi wiśniami w żelu.


Schładzamy i kroimy na kawałki.



Kategorie przepisów