Ciasto kruche z truskawkami i pianką budyniową

Ciasto kruche z truskawkami i pianką budyniową

Zdjęcie - Ciasto kruche z truskawkami i pianką budyniową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Owocowy raj trwa:-) Cudny czas. Wykorzystuję owoce w deserach, sałatkach, przystawkach i napojach. Truskawkowe love w tym roku rozpoczynam tym kruchym, przesmacznych ciachem:-) Zamiast truskawek można użyć jagód, malin, porzeczek...- na co tylko macie ochotę:-)
Zdjęcie - Ciasto kruche z truskawkami i pianką budyniową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki:

  • 450 g mąki,
  • 200 g masła,
  • 5 jajek (żółtka),
  • 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • lodowata woda,
  • 3 łyżki cukru,

na piankę:

  • 5 białek,
  • 3/4 szkl. cukru,
  • 2 budynie waniliowe bez cukru,
  • 1/2 szkl. oleju rzepakowego,

+

  • 300-500 g truskawek,
  • cukier puder do posypania.


Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podlać odrobiną zimnej wody, gdyby było za suche. Podzielić je na 2 części i włożyć do zamrażarki. Można je przygotować dużo wcześniej. Zamrożoną jedną część ciasta zetrzeć na tarce na wyłożoną papierem blachę, równo je rozsypać i można uklepać. Zapiec do zrumienienia w temp. 190 stop. C (około 15 minut). Wystudzić. Z białek ubić sztywną pianę. Na koniec wsypać po łyżce cukier, budynie w proszku i wlać powoli olej. Wylać masę na podpieczony, wystudzony spód. Rozsypać owoce, lekko je wgniatając w piankę. Na wierzch zetrzeć na tarce drugą część ciasta. Piec do zrumienienia w tej samej temperaturze około 30-40 minut.

Kategorie przepisów