Ciasto Kremówka wadowicka – najlepszy przepis! Kremówka wadowicka
Lubicie kremówki i karpatki?
Ja uwielbiam!
Przypominają mi one dzieciństwo i sobotnie wyprawy do sklepu po kremówki i eklerki dla babci.
Dziś mam dla Was przepis na taką błyskawiczną kremówkę na cieście francuskim.
Nie taką klasyczną tylko z kremem budyniowym, a taką prawdziwą – wadowicką, papieską z dodatkiem śmietankowego kremu.
Smakuje obłędnie!
Przyznam szczerze, że to jedno z lepszych ciast, jakie jadłam w ostatnim czasie.
Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
* ciasto francuskie – 2 płaty po ok. 300 g
KREM BUDYNIOWY:
* mleko – 700 ml
* cukier – 100 g
* budy waniliowy – 2 x 40 g
* masło min. 82% – 50 g
* cukier puder – 2 łyżki
* śmietana kremówka 30% – 330 ml
* żelatyna – 2 łyżeczki
KREM ŚMIETANKOWY:
* śmietana kremówka 30% – 330 ml
* cukier puder – 3 łyżki
* żelatyna – 2 łyżeczki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Ok. 0,5 l mleka wlewamy do garnka, gotujemy.
Do 200 ml zimnego mleka wsypujemy budynie, dokładnie rozprowadzamy.
Do gorącego mleka wsypujemy 0,5 szklanki cukru, mieszamy do rozpuszczania.
Gdy mleko zacznie się gotować wlewamy rozpuszczone budynie.
Gotujemy do zgęstnienia, na koniec dodajemy ok. 50 g masła, mieszamy.
Gorącą przykrywamy folią, odstawiamy do studzenia.
Gotowa ciasto francuskie rozwijamy na blaszce, lekko nacinamy w paski.
Pieczemy na lekko złoty kolor w 200C / góra- dół.
Z drugim płatem robimy dokładnie tak samo.
KREM:
Do szklanki wsypujemy 2 łyżki żelatyny, zalewamy ok. 120 ml gorącej wody, odstawmy.
Do miski przekładamy zimny budyń, lekko miksujemy.
Gdy żelatyna wystygnie ubijamy śmietanę.
Wlewamy ją do wysokiego naczynia, wsypujemy 1 łyżkę cukru pudru, ubijamy na sztywno.
Do puszystej śmietany wlewamy płynną żelatynę hartując wcześniej.
Tak przygotowaną dodajemy do budyniu mieszamy.
Gdy będzie jednolity wykładamy na ciasto ( jeśli jest taka potrzeba to przycinamy je odpowiedni do formy ), wyrównujemy.
BITA ŚMIETANA:
Do szklanki wsypujemy 2 łyżeczki żelatyny, zalewamy kilkoma łyżkami gorącej wody, mieszamy, studzimy,
Dobrze schłodzoną śmietanę wlewamy do naczynia, dodajemy 3 łyżki cukru pudru, ubijamy na sztywno.
Mieszamy z żelatyną hartując wcześniej.
Dokładnie mieszamy, rozprowadzamy na kremie.
Przykrywamy drugim blatem ciasta francuskiego, odstawiamy do lodówki.
Smacznego!