Ciasto kokosowe z galaretką

Szukasz efektownego i pysznego ciasta, które zachwyci nie tylko smakiem, ale i wyglądem? Ciasto kakaowe z kokosem i galaretką to idealne połączenie intensywnego smaku kakao, delikatnej kokosowej masy oraz orzeźwiającej warstwy galaretki, do której jeśli masz ochotę możesz dodać ulubione owoce. Doskonale sprawdzi się na rodzinne spotkania, święta czy letnie przyjęcia. Mimo kilku warstw, jego przygotowanie jest proste, a rezultat – wart każdej minuty spędzonej w kuchni.
Składniki na ciasto kokosowe z galaretką:
Biszkopt:
- 5 jajek
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 1/2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Poncz:
- 1/3 szklanki przegotowanej zimnej wody
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Masa kokosowa:
- 1/2 litra mleka
- 2 łyżki cukru
- 200 g wiórków kokosowych
- 200 g masła
Masa galaretkowa:
- 750 ml wody
- 3 dowolne galaretki
Jak przygotować ciasto kokosowe z galaretką?
Biszkopt
- Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i ubijaj do momentu aż cukier się rozpuści.
- Następnie dodaj żółtka i zmiksuj do połączenia
- Wsyp mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj
- Przelej biszkopt do formy (23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok 30 minut w 170 st. C
Masa kokosowa:
- Do garnka wlej mleko, dodaj cukier i zagotuj
- Do gotującego się mleka wsyp wiórki kokosowe i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aby masa się nie przypaliła.
- Do gorącej masy dodaj masło i wymieszaj aby masło się roztopiło. Masę kokosową ostudź.
- Galaretki rozpuść w 750 ml wrzącej wody i odstaw do lekkiego stężenia
Złożenie ciasta:
- Ostudzony biszkopt nasącz ponczem
- Na biszkopt wyłóż ostudzoną masę kokosową
- Na masę kokosową wylej tężejącą galaretkę i odstaw do lodówki do całkowitego stężenia
Smacznego