Ciasto kakaowe z patelni - bez pieczenia!
Jakiś czas temu na blogu wylądowało dwusmakowe ciasto z patelni!
Pewnie dobrze wiecie, o które ciasto mi chodzi, bo na blogu zrobiło prawdziwą furorę!
Dziś przygotowałam podobne, ale o smaku intensywnie kakaowym – dla wielbicieli mocnych smaków.
Nie dodałam do niego nic, posypałam jedynie cukrem pudrem.
Wy śmiało możecie wrzucić kawałki ulubionej czekolady albo garstkę owoców – za każdym razem będziecie zachwyceni!
Mieszamy składniki, wylewamy i kilkanaście minut smażymy pod przykryciem.
I tyle!
Gotowe!
Polecam!
Koniecznie spróbujcie!
Zachwycicie wszystkich!
SKŁADNIKI:
( patelnia ok. 22-24 cm )
* jajko L – 3 szt
* cukier – 180 g
* jogurt naturalny – 250 g
* olej – 120 g
* mąka pszenna – 300 g
* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
* kakao – 35 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Jaja ucieramy z cukrem na puch.
Dodajemy jogurt, wlewamy olej – miksujemy.
Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia – miksujemy,.
Pamiętajcie, żeby zawsze miksować krótko – tylko do połączenia składników.
Dodajemy kakao, mieszamy.
Patelnię natłuszczamy obficie, wylewamy masę.
Przykrywamy pokrywką ( dokładnie ), smażymy na najmniejszym ogniu przez ok. 30 – 35 minut.
UWAGA!
Jeśli spód zacznie nam się zbyt przypiekać ciasto możemy odwrócić na drugą stronę na ostatnie 10 minut.
Smacznego!