Ciasto kajmakowo-czekoladowe z malinami
Istnieją połączenia idealne. Jednym z nich jest na pewno czekolada i maliny. Tak więc dziś zaproponuję ciasto idealne :) Delikatny, kruchy spód, kremowa masa kajmakowa z dodatkiem chrupiących wafelków, czekolada i to wszystko zwieńczone warstwą zanurzonych świeżych malin w galaretce. Pychota :)
Składniki na tortownicę o średnicy 21 cm
Kruche ciasto:
- 1 szklanka mąki krupczatki (250 ml)
- 70 g masła
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 2 duże żółtka
- 1 łyżka wody
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa kajmakowo wafelkowa:
- 250 g mascarpone
- 200 g kajmaku
- 120 g wafelków czekoladowych bez polewy
Polewa czekoladowa (ganasz):
- 150 g mlecznej czekolady
- 6 łyżek śmietany kremówki
Dodatkowo:
- 3 szklanki świeżych malin
- 1 galaretka malinowa
- 350 ml wrzątku
Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
Składniki ciasta połączyć ze sobą w malakserze i miksować do chwili powstania drobnej kruszonki, którą należy przesypać do tortownicy. Docisnąć dłonią do dna tworząc równomierną, dochodzącą do boków warstwę ciasta (fot.1).
Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego do 200°C i piec ok. 20 minut (do lekkiego zarumienienia). Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego wystygnięcia. (Ciasto można upiec dzień, a nawet dwa dni wcześniej.)
Wafelki rozdrobnić w malakserze, ale nie na całkowity "piasek", ponieważ nie będą wtedy chrupać w kremie. Mascarpone połączyć z kajmakiem i zmiksować razem robotem ręcznym. Kiedy składniki się połączą dodać rozdrobnione wafelki i wymieszać dokładnie łyżką, by równomiernie rozprowadziły się w masie (fot.2).
Masę wyłożyć na ciasto (fot.3) i wstawić do lodówki na około 2 godziny.
Połamaną czekoladę połączyć z kremówką i podgrzać je razem w kąpieli wodnej, do chwili połączenia składników (fot.4). Kiedy masa osiągnie temperaturę pokojową przelać ją na ciasto i równomiernie rozprowadzić (fot.5). Ciasto ponownie wstawić do lodówki na kolejne 2-3 godziny.
W czasie, kiedy ciasto się chłodzi przygotować galaretkę i mieszając ją od czasu do czasu odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Umyte maliny wyłożyć na schłodzone ciasto i zalać je tężejącą galaretką. Wyrównać (fot.6)
Ciasto chłodzimy całą noc.
Przed podaniem wierzch można udekorować bezami lub bitą śmietaną oraz świeżymi malinami.
Źródło: gotujebolubie.pl
drukuj przepis