Ciasto jogurtowe z truskawkami z olejem rzepakowym
Ciasto jogurtowe z truskawkami z olejem rzepakowym to ciasto które gościło na naszym stole ostatnio. Gościło w tej wersji pierwszy, ale na pewno nie ostatni raz, jest pyszne mokre, pełne aromatu. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego użyłam go do tego ciasta.
Ciasto jogurtowe z truskawkami z olejem rzepakowym
- 0,5 szklanki oleju rzepakowego
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 150 ml jogurtu naturalnego 0%
- 1/2 szklanki cukru brązowego + 2 łyżki do posypania ciasta
- truskawki – kilkanaście sztuk
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego domowego
- 4 jajka
Suche produkty wymieszać w misce łyżką, po chwili dodać pozostałe składniki i raz jeszcze wymieszać łyżką. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać do niej ciasto. Na cieście ułożyć przekrojone na pół ( wcześniej umyte) truskawki, posypać cukrem. Piec w nagrzanym do 170 C piekarniku przez 45-50 minut.