Ciasto jagodowe z serkiem śmietankowym i kruszonką
Po przepięknym i ciepłym sierpniu przyszła pora deszczu i niższych temperatur. Dzisiaj pierwszy raz od dłuższego czasu nie pojechałam na halę na sobotnie zakupy warzywno-owocowe. Zrobiłam je u mnie w osiedlowym warzywniaku. Padało. Przyszłam do domu, spojrzałam przez okno na wiatr i niebo zaciągnięte chmurami. Byłam szczęśliwa, że dzisiaj nigdzie już nie muszę wychodzić. Choć po południu się wypogodziło, nastrój domowego ogniska działał tak silnie, że nie mieliśmy ochoty ruszać się za próg. Kanapa, kawałek ciasta po obiedzie i filiżanka kawy, to było to, czego nam było trzeba.
Z kupionych rano jagód amerykańskich upiekłam ciasto. Delikatne, z dodatkiem serka śmietankowego. Coffee cake. To nazwa kategorii, do której zalicza się to ciasto. Wbrew pozorom nie jest to ciasto z udziałem kawy (jak kiedyś myślałam), lecz ciasto do kawy, czyli takie codzienne. W przypadku tego jagodowo-sernikowo-babkowego wypieku nazwa coffee cake - ciasto codzienne, jest co najmniej krzywdząca. Ciasto bowiem składa się aż z czterech warstw, z których każda sama w sobie jest wyśmienita. Warstwa najniższa, to delikatne ciasto piaskowe, na niej jest jeszcze delikatniejsza cienka warstwa sernika z cytrynową nutką, później jagody amerykańskie i na samej górze chrupiąca lekko cynamonowa kruszonka. Ciasto doskonałe do mocnej, niesłodzonej kawy. Polecam!
Jagodowe ciasto z serkiem śmietankowym i kruszonką
tortownica ø 23 cm
źródło: Stephanie Jaworski -Joy of baking
Kruszonka:
45 g mąki
65 g cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
65 g zimnego masła pokrojonego w małą kostkę
Warstwa serkowa:
227 g serka śmietankowego
50 g cukru
1 duże jajko
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 łyżka startej skórki w cytryny
1 łyżka mąki
Ciasto:
130 g mąki
1 łyżeczka proszku
1/8 łyżeczki soli
56 g miękkiego masła
100 g cukru (drobny cukier do wypieków)
1 jajko
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
80 ml mleka w temp. pokojowej
1 szkl. jagód amerykańskich, czarnych porzeczek lub malin (albo 1/2 szkl. konfitury malinowej)
Wykonanie:
Piekarnik nastawić na 175 C.
Kruszonka:
W misce wymieszać mąkę, cukier i cynamon. Dodać zimne kawałki masła. Mikserem lub za pomocą widelca zagnieść ciasto do konsystencji sypkiego mussli. Odłożyć (np. do lodówki)
Warstwa serkowa:
Wszystkie składniki wymieszać na gładką masę rózgą, trzepaczką, łyżką... jak komu wygodnie.
Ciasto:
Mąkę, proszek i sól wymieszać w misce i odłożyć na bok.
W misce od miksera zmiksować masło na kremową masę. Stopniowo dodawać cukier cały czas miksując. Gdy masa będzie gładka i kremowa (po około 10 min.) dodać etapami jajko, wanilię i mleko, po każdym składniku zmiksować tylko do momentu połączenia się składników. Teraz dodać mąkę (przesiewając ją) i zmiksować na najniższych obrotach tylko do momentu połączenia się składników.
Dół i boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto lekko podnosząc jego boki za pomocą łyżki (ciasto jest dość gęste i da się je „uformować”). Na ciasto wlać masę serkową, posypać ją jagodami, a na końcu całość pokryć kruszonką.
Piec 60-70 min.