Ciasto jabłkowo-gruszkowe z budyniem
Jesienne ciastko jabłka , gruszki odrobina cynamonu i śmietanowy budyń .......pycha
Ciasto jabłkowo-gruszkowe z budyniem
składniki
2 szklanki mąka
3 szt żółtka
sól do smaku
1 kostka margaryna
1/2 szklanki cukru
2 gruszki
2 jabłka
2 budynie
250 ml jogurt gruszkowy
cynamon
700 ml mleko
dżem gruszkowy
Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy posiekaną twarda margarynę dodajemy odrobinę soli , cukier i żółtka. Siekamy ciasto kruche. Szybko je wyrabiamy i odstawiamy do lodówki. Jeżeli ciasto nie chce się wyrobić dodajemy odrobinę śmietany. Ciasto wkładamy do lodówki na min 30 min. Gotujemy 2 budynie na 700 ml mleka, budyń ma być gęsty. Jeżeli nie jest słodzony dodajemy cukier do smaku. Ugotowany budyń lekko studzimy i miksujemy z jogurtem gruszkowym. Z lodówki wyciągamy ciasto 3/4 ciasta rozwałkowujemy i wyścielamy nim tortownicę . Nakłuwamy widelcem i smarujemy dżemem. Wylewamy budyń . Na budyniu układamy kawałki jabłek i gruszek. Lekko posypujemy cynamonem .Na owoce układamy kawałki reszty ciasta można je zetrze c na tarce. Wstawiamy do piekarnika na ok 40 min. Pieczemy w 180 stopniach.
Na budyń układamy kawałki owoców
Budyń miksujemy z jogurtem
Ciasto jabłkowo-gruszkowe z budyniem
składniki
2 szklanki mąka
3 szt żółtka
sól do smaku
1 kostka margaryna
1/2 szklanki cukru
2 gruszki
2 jabłka
2 budynie
250 ml jogurt gruszkowy
cynamon
700 ml mleko
dżem gruszkowy
Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy posiekaną twarda margarynę dodajemy odrobinę soli , cukier i żółtka. Siekamy ciasto kruche. Szybko je wyrabiamy i odstawiamy do lodówki. Jeżeli ciasto nie chce się wyrobić dodajemy odrobinę śmietany. Ciasto wkładamy do lodówki na min 30 min. Gotujemy 2 budynie na 700 ml mleka, budyń ma być gęsty. Jeżeli nie jest słodzony dodajemy cukier do smaku. Ugotowany budyń lekko studzimy i miksujemy z jogurtem gruszkowym. Z lodówki wyciągamy ciasto 3/4 ciasta rozwałkowujemy i wyścielamy nim tortownicę . Nakłuwamy widelcem i smarujemy dżemem. Wylewamy budyń . Na budyniu układamy kawałki jabłek i gruszek. Lekko posypujemy cynamonem .Na owoce układamy kawałki reszty ciasta można je zetrze c na tarce. Wstawiamy do piekarnika na ok 40 min. Pieczemy w 180 stopniach.
Na budyń układamy kawałki owoców
Budyń miksujemy z jogurtem