Ciasto jabłkowo-brzoskwiniowe

Ciasto jabłkowo-brzoskwiniowe

To ciasto miałam zapisane w notesie pod nazwą "krokant", ale jak powiedziały Google, krokant to chrupiąca posypka z orzechów i cukru. W tym cieście nie ma orzechów, a chrupiąca warstwa składa się z wiórków kokosowych. Tak więc to pyszne ciasto będzie u mnie występować pod inną nazwą. A jabłek i brzoskwiń mam pod dostatkiem :)

Składniki:

Biszkopt:

4 jajka

1 szklanka mąki

3/4 szklanki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 opakowania budyniu śmietankowego

Nadzienie:

2 budynie śmietankowe

1 kg jabłek

1 kg brzoskwiń (mogą być z puszki)

5 łyżek cukru

4 szklanki wody

Wierzch:

20 dag wiórków kokosowych

2 jajka

25 dag masła

3/4 szklanki cukru

Przygotowanie biszkoptu:

Ubij białka, dodaj cukier, następnie stopniowo dodawaj po jednym żółtku. Do masy przesiej mąkę z proszkiem i budyń, delikatnie wymieszaj. Wyłóż ciasto na natłuszczoną blachę. Ciasto powinno być dość cienkie, surowe na około 1 cm grubości. Piecz ciasto przez 10 minut w 180 stopniach, następnie wyłącz piekarnik i nie otwieraj go, dopóki ciasto całkiem nie ostygnie. Jeżeli boisz się, że ciasto się przypali, ustaw niższą temperaturę pieczenia.

Przygotowanie nadzienia:

Jabłka obierz i pokrój na ósemki. Brzoskwinie drobno pokrój. Zagotuj wodę z cukrem, wrzuć do niej pokrojone jabłka i gotuj do miękkości. Uważaj w czasie mieszania, żeby jabłka nie rozpadły się. Używając łyżki cedzakowej, wyjmij jabłka z wody i gorące ułóż na biszkopcie. Na jabłkach rozłóż brzoskwinie. Budynie wymieszaj w 1/2 szklanki zimnej wody i ugotuj na wodzie po jabłkach. Gorącym budyniem polej owoce.

Przygotowanie warstwy wierzchniej:

UWAGA - tę część najlepiej zacząć przed gotowaniem jabłek, tak aby masa zdążyła ostygnąć.

W rondelku stop masło z cukrem, wrzuć wiórki, gotuj przez chwilę i odstaw do ostygnięcia. Zmiksuj jajka, dodawaj po łyżce masy kokosowej. Gotową masą posmaruj ciasto na wierzchu (na budyniu).

Wszystko razem piecz jeszcze przez 40 minut w 150 stopniach. Kiedy ciasto ostygnie, włóż je na jakiś czas do lodówki i podawaj schłodzone.

Zdjęcie - Ciasto jabłkowo-brzoskwiniowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów