Ciasto Góra Lodowa
Do zrobienia tego ciasta zachęciła mnie jego ciekawa nazwa, nietuzinkowy wygląd oraz odnaleziona w szufladzie reszta mleka w proszku, którego termin ważności zbliżał się szybkim tempem ? Ciasto bez pieczenia, więc wszystko poszło łatwo i bezproblemowo. No, może jedynie zmienię sposób wylewania masy z mleka proszku na biszkopty – rękawem cukierniczym z odciętą końcówką będzie to wyglądało dużo bardziej estetycznie niż łyżką ?
Ciasto to smakowało większości osób, które je jadły. Najbardziej zachwycony był chyba mój teść – jeszcze nigdy nie zdarzyło się, aby pochwalił mój wypiek tyle razy. Ja uważam, że było ono całkiem smaczne: bez większych fajerwerków, może ciut za słodkie. Na pewno posmakuje wszystkim wielbicielom mleka w proszku ?
Przepis zaczerpnięty od Dorotus.
Składniki (blaszka o wymiarach 34 x 23 cm):
Krem budyniowy:
- litr mleka
- 3 budynie śmietankowe bez cukru (każde opakowanie po 40 g)
- 200 g cukru
- opakowanie cukru wanilinowego
- 4 żółtka z dużych jaj
- 250 g masła
Polewa:
- 250 g mleka w proszku
- 100 g cukru
- 140 ml wody
- 250 g masła
- 2 łyżki kakao
Dodatkowo:
- 2 -3 paczki herbatników kakaowych
- 1 paczka okrągłych biszkoptów (180 g)
Wykonanie:
Krem budyniowy:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Żółtka utrzeć z cukrem oraz cukrem wanilinowym na jasny i puszysty krem. Dodać budynie w proszku. Ucierać razem do powstania gęstej pasty. Mleko zagotować. Odlać 3/4 szklanki gorącego mleka i dodać je do utartej pasty budyniowej. Zmiksować całość do połączenia, a następnie wlać powstałą mieszankę do garnka z resztą wrzącego mleka. Zagotować jak budyń, często mieszając. Gdy odpowiednie zgęstnieje, zdjąć z palnika i przykryć folią spożywcza w taki sposób, by dotykała ona powierzchni budyniu (zapobiegnie powstaniu kożucha). Budyń odstawić do wystudzenia w temperaturze pokojowej.
Miękkie masło utrzeć mikserem do puszystości. Stopniowo, po łyżce, dodawać wystudzony budyń, cały czas ucierając, do powstania gładkiego kremu maślano-budyniowego.
Na spodzie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć herbatniki. Na nich rozprowadzić delikatnie połowę kremu budyniowo-maślanego. Przykryć całość drugą warstwą herbatników, a na nią wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Biszkopty przekroić na pół. Układać je w rzędach, wciskając w masę budyniową.
Polewa:
Przygotować ją bezpośrednio przed wylaniem na ciasto, gdyż szybko gęstnieje.
W garnku rozpuścić masło z dodatkiem cukru i wody. Do gorącej mieszanki dodać przesiane mleko w proszku. Całość zmiksować do otrzymania gładkiej polewy. Polewę podzielić na dwie części: do jednej dodać kakao i dokładnie ją zmiksować.
Gorącą polewą polać ciasto – najpierw należy rozprowadzić ciemną polewę z kakao, a na niej polewę jasną (przy pomocy łyżki lub jednorazowego rękawa cukierniczego z odciętą końcówką). Gotowe ciasto schłodzić w lodówce przez około 12 godzin. Przechowywać w lodówce. Smacznego ?