Ciasto "Góra Lodowa" zalana lawiną

Ciasto "Góra Lodowa" zalana lawiną

Witajcie byłam u córki zachciało jej się ciasta na zimno tak więc postanowiłam przygotować jej trochę myśleliśmy jakie tu wykonać i powiem szczerze iż nie miałyśmy pomysłu więc córka długo nie myśląc weszła na GOOGLE i mówi takie właśnie chcę padło na GÓRĘ LODOWĄ. Ja gdy zobaczyłam składniki w jednym z przepisów od razu jej powiedziałam "na blaszkę która tu jest podana i składniki to na pewno nie wyjdzie takie wysokie ciasto" zaufałam swojej intuicji przepis oczywiście też musiałam przekształcić i wyszło takie oto cudo które za chwilę dokładnie wam opiszę, jednak nie wszystkie przepisy z INTERNETU się zgadzają uwierzcie mi ja staram się opisywać dokładnie co i jak robię i wiem z wiadomości od was że wychodzi idealnie tak jak podaję

Zdjęcie - Ciasto "Góra Lodowa" zalana lawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Skłądniki na ciasto "Góra Lodowa" zalana lawiną:

Składniki na masę budyniową:

  • 500 ml mleka 3,2 %,
  • 2 żółtka,
  • 3 budynie śmietankowe lub waniliowe 40 g każdy,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 200 g czyli kostka masło prawdziwe

polewa na lawinę:

  • 0,5 szklanki cukru,
  • 0,5 szklanki wody,
  • 2,5 szklanki mleko w proszku,
  • 1 łyżka kakao,
  • 200 g masło prawdziwe,
  • 100 g wody dodatkowo

dodatkowo:

  • 20 sztuk małych herbatników,
  • 10 sztuk okrągłych biszkoptów

 

Jak wykonać ciasto "Góra Lodowa" zalana lawiną?

Na początek w garnku ugotować budyń czyli do garnka na dno wlać odrobinę wody jak zacznie się gotować wtedy wlać 1,5 szklanki mleka a w pozostałym mleku (ja wlewam do słoika i razem z cukrem oraz żółtkami mieszam budynie zakręcając pokrywkę wtedy nie ma grudek), jak już mleko w garnku zacznie się gotować dodać rozprowadzone budynie i gotować cały czas mieszając do powstania gęstego budyniu, po ugotowaniu zdjąć z ognia i nakryć folią aby nie powstał kożuch i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. W czasie gdy budyń stygnie wyjąć masła z lodówki aby miały temperaturę pokojową, jak już budyń wystygnie tak że jest zimny wtedy masło całe za pomocą miksera lub robota kuchennego zmiksować do jasności po czym dodawać po 1 łyżce ugotowanego zimnego budyniu i miksować na jednolitą masę aż do końca budyniu który ugotowaliśmy, masa powinna być jednolita i jasno żółta, jeżeli ktoś woli słodką masę budyniową to dodać 3/4 szklanki cukru lub szklankę jak dla mnie masa była ok ale córka mówiła że mogła być słodsza

Zdjęcie - Ciasto "Góra Lodowa" zalana lawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ciasto "Góra Lodowa" zalana lawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak już masę budyniową mamy przygotowaną należy wziąć blaszkę o wymiarach 35/12 wyłożyć ją papierem do pieczenia ułożyć na dnie warstwę herbatników a na wyłożone herbatniki wyłożyć połowę masy budyniowej wyrównując jej wierzch na masę położyć drugą warstwę herbatników i wyłożyć drugą połowę pozostawionej masy budyniowej na wyłożonej masie ułożyć przekrojone na pół biszkopty wciskając je delikatnie w masę aby powstały góry, jakby ktoś chciał na dużą blachę wtedy produkty podwoić a nawet potroić

Zdjęcie - Ciasto "Góra Lodowa" zalana lawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ciasto "Góra Lodowa" zalana lawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gdy już wszystko mamy przygotowane wtedy zabieramy się za polewę a mianowicie do garnka dodać całe masło, wodę oraz cukier i zagotować do czasu aż wszystko się rozpuści, zdjąć z ognia już gotowe i wtedy wsypać mleko w proszku (jeżeli jest za bardzo gęsta dolać 50-100 ml ciepłej wody) ja wolałam gęste więc dałam tylko 50 ml wody, po dodaniu mleka dokładnie wymieszać aby nie było grudek od dodanego mleka można zmiksować. Przygotowaną polewę podzielić na dwie części i do jednej z nich dodać kakao również dokładnie wymieszać, gotową polewę polewać na przemian lub jeśli ktoś woli można wyłożyć najpierw ciemną potem jasną i po wyłożeniu końcówką łyżki zrobić tak zwane esy-floresy. Przygotowane ciasto bez pieczenia wstawić na kilka godzin do lodówki jednak lepiej smakuje na drugi dzień

Zdjęcie - Ciasto "Góra Lodowa" zalana lawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ciasto "Góra Lodowa" zalana lawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na drugi dzień po wyjęciu ciasta z lodówki bardzo ładnie się kroi nie rozpada się a efekt po prostu WOW, to moja pierwsza w życiu GÓRA LODOWA ale za pewne nie ostatnia, myślę że pięknie będzie się reprezentowała nie tylko na stole WIELKANOCNYM ale również do pracy czy na spotkanie z przyjaciółmi. Dodam od siebie że co do polewy można zmniejszyć ilość składników i zrobić ją bardziej lejącą my chcieliśmy dużo kremu aby był ten efekt ZALANEJ LAWINY no i polewa na górze ciasta smakuje jak taki ze słoiczka krem czekoladowy na przykład MILKY WEY także gorąco polecam

Zdjęcie - Ciasto "Góra Lodowa" zalana lawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ciasto "Góra Lodowa" zalana lawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ciasto "Góra Lodowa" zalana lawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ciasto "Góra Lodowa" zalana lawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Kategorie przepisów