Ciasto francuskie z kremowym serkiem i pomidorkami
Przekąski przygotowywane na płatach z gotowego ciasta francuskiego wręcz ubóstwiamy. Gotowe rolki ciasta francuskiego pozwalają zaoszczędzić mnóstwo czasu, na ich bazie można wyczarować różne pyszności zarówno na słodko jak i na słono. Dziś przedstawiamy kolejną z nich – kremowy serek, pomidorki koktajlowe i zielenina. Wystarczy tak niewiele by wyczarować tak apetycznie prezentujące się przekąski. Na imprezę, na kolację, praktycznie na każdą okazję.
Danie: Przekąska
Kuchnia: Francuska
Trudność: Łatwe
Ilość: 8 sztuk
Przygotowanie: 10 min.
Pieczenie: 20 min.
Kalorie: 180 kcal
Szybkie imprezowe przekąski z gotowego ciasta francuskiego, kremowego serka i różnokolorowych pomidorków koktajlowych.
Składniki:1 płat ciasta francuskiego do słonych wypieków (np. z Lidla)
1 opakowanie kremowego serka Philadelphia lub Almette
posiekany szczypiorek
różnokolorowe pomidorki koktajlowe
sól morska i mielony pieprz
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni na program termoobiegu lub 220 stopni na grzanie góra dół. Dużą blachę wyściel papierem do pieczenia.
- Płat ciasta francuskiego rozwiń na kuchennym blacie, pokrój na mniejsze prostokąty (możesz użyć ozdobnego karbowanego nożyka, który uatrakcyjni wygląd przekąsek). Kawałki ciasta francuskiego przełóż na papier do pieczenia, papier którym ciasto było owinięte nie nadaje się do piekarnika.
- Każdą część ciasta przesmaruj porcją kremowego serka. Na wierzchu poukładaj plasterki kolorowych pomidorków oraz posiekaną zieleninę. Oprósz solą i mielonym pieprzem.
- Blaszkę ze smaczkami wstaw do rozgrzanego wcześniej piekarnika na 20 – 22 minut. Po upieczeniu przekąski wystudź na kratce do pieczenia, w celu odparowania nadmiaru wilgoci.