Ciasto filo z jabłkami i żurawiną
- Wynik: 60
- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas gotowania: 40 minut
Odkąd ciasto filo stało się bardziej dostępne zdarza mi się czasami z niego korzystać. Chociaż jest bardziej pracochłonne niż francuskie to jednak lubię je za tę niezwykłą chrupkość. I podobnie jak francuskie daje nieograniczone możliwości. Dzisiaj u mnie propozycja na słodko.
Smacznego:)
*W jednym opakowaniu ciasta filo zazwyczaj jest więcej niż 6 arkuszy, a ponieważ bardzo szybko wysycha z pozostałej części polecam przygotować np. Spanakopitę:)
Składniki
- ciasto filo - 6 arkuszy
- jabłka - 3-4 szt.
- żurawina - 200 g
- masło - 100 g
- cynamon - 1/2 łyżeczki
- cukier - do smaku
Instrukcje
Połowę masła rozpuścić, wrzucić obrane i pokrojone na drobniejsze kawałki jabłka oraz cukier i żurawinę i smażyć kilka minut. Jabłka powinny być lekko miękkie. Dodać cynamon do smaku.
Jeden arkusz ciasta filo posmarować rozpuszczonym masłem, ułożyć na nim kolejny, posmarować masłem, następnie wzdłuż dłuższego boku ułożyć porcję nadzienia. Zwinąć jak roladę. Podobnie postąpić z pozostałymi arkuszami i resztą nadzienia. Wstawić roladki filo do nagrzanego do 150 stopni piekarnika i piec około 30-40 min. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)