Ciasto „ Fale Dunaju”

Zdjęcie - Ciasto „ Fale Dunaju” - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto „ Fale Dunaju” - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto „ Fale Dunaju” - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto „ Fale Dunaju” - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto „ Fale Dunaju” - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na ciasto:
  • 1 margaryna Palma z Kruszwicy
  • 1 szklanka cukru
  • 5 całych jajek
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mleka
  • 5 jabłek dużych
na krem:
  • ½ litra mleka
  • 1 masło
  • 1 budyń waniliowy słodzony
  • 6 łyżek cukru
  • 50 ml rumu
do dekoracji:
  • 2 czekolady gorzkie
  • 2 łyżki oleju lub margaryny
  • 2 opakowania czekoladek „kocie języczki”
Przygotowanie

Umyć jajka i oddzielić białka od żółtek. Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku. Następnie dodawać stopniowo mąkę, cały czas miksując ciasto. Na koniec połączyć masę z uprzednio ubitą pianą z białek. Ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną przełożyć do tortownicy, a do drugiej dodać kakao oraz mleko i tak przygotowane wylać na ciasto jasne.


Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka, dzielić na ósemki i układać na cieście lekko je wgniatając. Ciasto piec w 170°C przez 40 minut.


W czasie stygnięcia ciasta przygotować krem budyniowy. Budyń przygotować zgodnie z przepisem dodając dodatkowo cukier. Masło ucierać z rumem, dodając stopniowo wystudzony budyń.


Krem wyłożyć na wystudzone ciasto. Ciasto schłodzić. Czekoladę rozpuścić z tłuszczem w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Wylać na schłodzone ciasto. Obłożyć ciasto czekoladkami.



Przepis pochodzi z wszedobylskie.blogspot.com

Przepisy z tych kategorii

Pavlova z kremem budyniowym i truskawkami

Pavlova z kremem budyniowym i…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Drożdżowe ze śliwkami

Drożdżowe ze śliwkami

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Placuszki z jabłkami
1

Placuszki z jabłkami

Patrycja Patrycja
Simply Food

Ciasto ucierane z owocami
1

Ciasto ucierane z owocami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Tort truskawkowy
1

Tort truskawkowy

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Tort bezowy
2

Tort bezowy

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Przepisy z tych kategorii

Szarlotka najlepsza
2

Szarlotka najlepsza

napiecyku napiecyku
napiecyku

Tarta normandzka z jabłkami
1

Tarta normandzka z jabłkami

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Wielkanocny pasztet z fasoli, gruszki i orzechów włoskich
1

Wielkanocny pasztet z fasoli,…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Masło jabłkowe
1

Masło jabłkowe

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Śniadaniowe placuszki z gruszką
1

Śniadaniowe placuszki z gruszk…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Szarlotka z kremem waniliowym i kokosową kruszonką

Szarlotka z kremem waniliowym…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko