Ciasto drwala (?!)

Ciasto drwala (?!)

To pierwszy przepis, który wypróbowałam z książki, którą dostałam na Święta. Okazało się bardzo słodkim strzałem w dziesiątkę! Ciasto jest (jak to określiłam moja Mama) w „tureckim klimacie”. Ciężkie, pełne daktyli, przyjemnie wilgotne. Z powodzeniem można jej jeść nawet tydzień po upieczeniu- świetnie utrzymuje świeżość. Mi przypomina nieco angielski pudding toffi. Tylko ta nazwa … zastanawiająca:)

Zdjęcie - Ciasto drwala (?!) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasto drwala (?!) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasto drwala (?!) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto drwala (?!)

Agata, 4 stycznia 2010

Zdjęcie - Ciasto drwala (?!) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki

Sposób przygotowania

Jabłka obrać, pokroić na małe kawałeczki. Daktyle również posiekać, połączyć ze szklanką wrzącej wody i łyżeczką sody. Odstawić do ostygnięcia. Masło zmiksować z cukrem na lekką masę. Dodać jajko, wanilię i szczyptę soli. Do maślanej masy stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na przemian z przygotowanymi owocami (w książce nie jest napisane, czy woda z owoców powinna być odlana, ja tego nie zrobiłam, również ją wlałam do masy). Ciasto piec w 180 oC przez 60 minut.

Masa na wierzch: Podgrzać w rondelku masło i mleko. Dodać cukier i wiórki. Gotować przez 2 minuty na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje.

Gdy ciasto się upiecze, wyłożyć na jego wierzch masę kokosową i ponownie zapiec aż do zrumienienia kokosa około 15 minut.

Kategorie przepisów