Ciasto drożdżowe z wiśniami
Niewiele połączeń lubię tak bardzo, jak ciasto z wiśniami. Deser złamany lekko kwaskowaty posmakiem tych owoców nie może być zły!
To ciasto drożdżowe jest niezwykle proste do przygotowania, jeśli nie macie pod ręką wiśni (choć polecam się w nie zaopatrzyć ;), użyjcie innych sezonowych owoców jak porzeczki czy maliny.
Ciasto przygotowałam w foremce ok. 20 x 30 cm.
Składniki:- mąka pszenna - 2 i 1/4 szklanki
- cukier - 1/2 szklanki
- sól - 1/2 łyżeczki
- masło - 50 g , miękkie
- mleko - 3/4 szklanki
- drożdże instatnt - 2 i 1/4 łyżeczki
- jajko - 2 szt
- wiśnie - ok. 1 szklanka (bez pestek)
- mąka ziemniaczana - 1/2 łyżeczki
- na wierzch (opcjonalnie) :
- cukier brązowy - 1/3 szklanki
- mąka pszenna - 1/3 szklanki
W misie miksera połącz wszystkie składniki ciasta (muszą być w temp. pokojowej, mleko nawet lekko podgrzane). Za pomocą haka wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryj ściereczką kuchenną i odstaw na 45 minut w ciepłe miejsce.
Tak wyrośnięte ciasto przełóż (pozostawiając sobie ok. 5 łyżek w misie) do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Wiśnie (bez pestek) połącz z mąka ziemniaczaną i rozłóż na wierzchu.
Pozostałą w misie część ciasta połącz z brązowym cukrem i mąką, rozetrzyj dłońmi i delikatnie rozłóż na owocach.
Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.
Po tym czasie wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 45 minut. Przed podaniem ostudź, możesz posypać cukrem pudrem lub polukrować.