Ciasto drożdżowe z wiśniami

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Niewiele połączeń lubię tak bardzo, jak ciasto z wiśniami. Deser złamany lekko kwaskowaty posmakiem tych owoców nie może być zły!

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To ciasto drożdżowe jest niezwykle proste do przygotowania, jeśli nie macie pod ręką wiśni (choć polecam się w nie zaopatrzyć ;), użyjcie innych sezonowych owoców jak porzeczki czy maliny.

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto przygotowałam w foremce ok. 20 x 30 cm.

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • mąka pszenna - 2 i 1/4 szklanki
  • cukier - 1/2 szklanki
  • sól - 1/2 łyżeczki
  • masło - 50 g , miękkie
  • mleko - 3/4 szklanki
  • drożdże instatnt - 2 i 1/4 łyżeczki
  • jajko - 2 szt
  • wiśnie - ok. 1 szklanka (bez pestek)
  • mąka ziemniaczana - 1/2 łyżeczki
  • na wierzch (opcjonalnie) :
  • cukier brązowy - 1/3 szklanki
  • mąka pszenna - 1/3 szklanki
Przygotowanie:

W misie miksera połącz wszystkie składniki ciasta (muszą być w temp. pokojowej, mleko nawet lekko podgrzane). Za pomocą haka wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryj ściereczką kuchenną i odstaw na 45 minut w ciepłe miejsce.

Tak wyrośnięte ciasto przełóż (pozostawiając sobie ok. 5 łyżek w misie) do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

Wiśnie (bez pestek) połącz z mąka ziemniaczaną i rozłóż na wierzchu.

Pozostałą w misie część ciasta połącz z brązowym cukrem i mąką, rozetrzyj dłońmi i delikatnie rozłóż na owocach.

Ciasto  przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.

Po tym czasie wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 45 minut. Przed podaniem ostudź, możesz posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy