Ciasto drożdżowe z truskawkami

Ciasto drożdżowe z truskawkami jest punktem obowiązkowym w sezonie truskawkowym! Ciasta drożdżowe lubi chyba każdy i każdy może upiec je sam we własnym domu, to naprawdę nie jest trudne! Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania, a z pomocą robota kuchennego, który wykona za nas większą część pracy to pestka. Ciasto drożdżowe po upieczeniu jest bardzo delikatne i puszyste niemal jak chmurka, na której spoczywają soczyste truskawki przykryte pyszną chrupiącą kruszonką z nutą kardamonu. Ciasto drożdżowe po upieczeniu dość szybko obsycha i należy pamiętać, aby przechowywać je w szczelnie zamkniętych pojemnikach lub owinięte folią spożywczą to zabezpieczy je przed wyschnięciem. Do ciasta można użyć również innych owoców takich jak maliny, rabarbar czy śliwki pamiętajcie jednak aby nie przesadzać z ich ilością. Zbyt duża ilość owoców może obciążyć ciasta zbyt mocno i nie urośnie tak, jak powinno. Oczywiście, jeśli owoce są bardzo soczyste, należy zmniejszyć ich ilość, aby sok z nich nie spowodował, że pod nimi będzie surowe ciasto. Smacznego!

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Ciasto drożdżowe z truskawkami

Wspaniałe puszyste ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką kardamonową.

Rodzaj Deser

Porcje 12

Autor Anna

Składniki Składniki na ciasto drożdżowe

  • 520 g mąki pszennej
  • 7 g drożdży instant lub *25 g świeżych
  • 100 g masła
  • 80 g cukru
  • 4 średnie jajka
  • 200 ml mleka
  • 1 łyżeczka startej skórki z cyrytny
  • 400 g truskawek

Składniki na kruszonkę

  • 60 g zimnego masła
  • 80 g mąki pszennej
  • 40 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu

Instrukcja

  1. Do miski miksera przesiać mąkę, dodać cukier i suche drożdże, wymieszać.

    Masło rozpuścić i przestudzić.

  2. Jajka roztrzepać połączyć z wcześniej podgrzanym mlekiem dolać do składników suchych, zacząć wyrabiać ciasto na średnich obrotach przy pomocy końcówki typu hak, kiedy ciasto zacznie łączyć się w jednolitą masę zaczynamy dolewać roztopione masło, ciągle miksując. Ciasto wyrabiać przez 5 minut.

  3. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić na około 2 godziny do potrojenia objętości.

  4. Truskawki umyć i osuszyć, pokroić na ćwiartki. W niedużej misce wymieszać składniki na kruszonkę, powinno powstać ciasto przypominające mokry piasek.

  5. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C.

  6. Formę o wymiarach 23x33 cm, wysmarować tłuszczem i obsypać mąką. Wyrośnięte ciasto delikatnie wymieszać i przełożyć do formy, wyrównać. Na wierzch wyłożyć truskawki, całość posypać przygotowaną kruszonką. Formę z ciastem odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, ciasto po około 25 minut można wstawić do nagrzanego piekarnika. Ciasto pieczemy przez 25-30 minut z opcją grzałki góra-dół.

  7. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika, po delikatnym przestudzeniu można zacząć delektować się pysznym ciastem.

  8. Smacznego!

Notatki

  • W przypadku, kiedy używamy drożdży świeżych, należy zrobić rozczyn z drożdży łyżki cukru i łyżki mąki, po wymieszaniu pozostawić w ciepłym miejscu na 5-10 minut, kiedy rozczyn zacznie pracować, można dodać go do ciasta wraz z jajkami i mlekiem. Jeśli rozczyn nie pracuje i na jego powierzchni nie pojawiają się bąbelki, znaczy to, że drożdże nie są aktywne i trzeba przygotować nowy z nowych drożdży.

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Ciasto z truskawkami i kruszonką
2

Ciasto z truskawkami i kruszon…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Drożdżowe ze śliwkami

Drożdżowe ze śliwkami

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Placuszki z jabłkami
1

Placuszki z jabłkami

Patrycja Patrycja
Simply Food

Ciasto ucierane z owocami
1

Ciasto ucierane z owocami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Tartaletki orkiszowe z rabarbarem

Tartaletki orkiszowe z rabarba…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pizza ze szparagami i salami

Pizza ze szparagami i salami

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Przepisy z tych kategorii

Tort truskawkowy
1

Tort truskawkowy

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Tartaletki orkiszowe z rabarbarem

Tartaletki orkiszowe z rabarba…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pizza ze szparagami i salami

Pizza ze szparagami i salami

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Tort bezowy
2

Tort bezowy

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Cynamonowy wieniec z rabarbarem

Cynamonowy wieniec z rabarbare…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Łatwe ciasto z rabarbarem i truskawkami
1

Łatwe ciasto z rabarbarem i tr…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo