Ciasto drożdżowe z rodzynkami (i szafranem)
1 kg mąki pszennej
2 szklanki mleka
150 gram cukru
150 gram masła
4 jajka
5 żółtek
80 gram drożdży
100 gram rodzynek
szczypta szafranu
łyżeczka soli
masło do wysmarowania formy i cukier puder do posypania ciasta
Z połowy mąki, łyżki cukru i drożdży rozpuszczonych w letnim mleku zrobić zaczyn. Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z resztą cukru na biało - dodać do zaczyny, wymieszać - dodać białka i szafran - dokładnie wymieszać, dodać pozostałą mąkę, sól i dokładnie wyrabiać przez jakieś 20 minut. Dodać roztopione, przestudzone masło, rodzynki i wyrabiać tak długo aż ciasto zacznie odstawać od dłoni. Przełożyć do formy nasmarowanej masłem i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wypełni formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na godzinę. Ostudzić w formie. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Do ciasta można dodać też kandyzowanej skórki pomarańczowej.