Ciasto drożdżowe z rodzynkami (i szafranem)

Ciasto drożdżowe z rodzynkami (i szafranem)

1 kg mąki pszennej

 

2 szklanki mleka

 

150 gram cukru

 

150 gram masła

 

4 jajka

 

5 żółtek

 

80 gram drożdży

 

100 gram rodzynek

 

szczypta szafranu

 

łyżeczka soli

 

masło do wysmarowania formy i cukier puder do posypania ciasta

 

Z połowy mąki, łyżki cukru i drożdży rozpuszczonych w letnim mleku zrobić zaczyn. Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z resztą cukru na biało - dodać do zaczyny, wymieszać - dodać białka i szafran - dokładnie wymieszać, dodać pozostałą mąkę, sól i dokładnie wyrabiać przez jakieś 20 minut. Dodać roztopione, przestudzone masło, rodzynki i wyrabiać tak długo aż ciasto zacznie odstawać od dłoni. Przełożyć do formy nasmarowanej masłem i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wypełni formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na godzinę. Ostudzić w formie. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Do ciasta można dodać też kandyzowanej skórki pomarańczowej.

Kategorie przepisów