Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką.
Od południa zastanawiałam się, którym ciastem Was dziś poczęstować. Raz sięgałam po moje ulubione ciasto jogurtowe, raz po równie mi bliską drożdżówkę. Trudno było, tym bardziej, że oba wypieki są rabarbarowe.
Zdecydowałam się w końcu na drożdżowe (przeważyło, bo piekłam ostatnio dwa razy), puszyste i lekkie jak nigdy dotąd. Długo utrzymuje świeżość, a kruszonka… Jak to kruszonka – zawsze znika jako pierwsza…
Zawsze kroję zanim wystygnie…
Składniki:
(na 2 drożdżówki o średnicy ok 18cm)
- 250g mąki pszennej
- 3 jajka
- 7g suszonych drożdży (1 opakowanie)
- 1/4 szklanki ciepłego mleka
- 15g masła
- 15ml oleju
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
kruszonka:
- 1/2 szklanki mąki
- 70g masła
- 3-4 łyżki cukru pudru
+ ok 250-300g rabarbaru i truskawek
Przygotowanie:
- Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Gdy będzie błyszcząca, dodać żółtka i połączyć.
- Mąkę przesiać do miski. Dodać drożdże i wymieszać.
- Dodać ciepłe mleko, pianę i roztopione i ostudzone masło, olej i esencję. Dokładnie wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 45-60 minut. Ciasto powinno być zwarte i nie kleić się do rąk, ale nie może być zbyt twarde. Gdyby tak się jednak stało, należy dodać odrobinę więcej mleka.
- Blaszkę do pieczenia lekko natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić i rozciągnąć na całą powierzchnię blachy. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
- Przygotować kruszonkę: do rozpuszczonego i ostudzonego masła dodać mąkę i cukier puder. Zagnieść razem. Kruszonka powinna mieć konsystencję mokrego piasku – zbrylać się ściśnięta w dłoni i rozpadać pod palcami. Odstawić do lodówki do chwili wyłożenia na ciasto.
- Rabarbar dokładnie obrać i dość drobno pokroić.
- Wyrośnięte ciasto zwilżyć wodą. Wysypać rabarbar, a następnie kruszonkę.
- Wstawić do zimnego piekarnika, włączyć i ustawić temperaturę na 200°C. Od chwili osiągnięcia maksymalnej temperatury piec ok 35-40 minut. Ciasto powinno być dobrze wyrośnięte, a kruszonka lekko złocista.
Smacznego!