Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Z zakupów na gdyńskiej hali targowej znów przytachałam rabarbar. Tym razem zrobiłam wiosenny klasyk - drożdżowe z rabarbarem i kruszonką. Kupiłam tyle rabarbaru, że starczyło jeszcze na gar kompotu. Nie zrobiłam zdjęć, ale powiem Wam jak robię kompot: do pięciolitrowego garnka wkładam 1200 g rabarbaru pokrojonego na 1 cm. kawałki (nie obieram go, tylko odkrawam końcówki), wsypuję pół szkl. cukru i zapełniam garnek wodą. Doprowadzam do wrzenia i gotuję 5 minut. Ewentualnie można dosypać jeszcze ćwierć szklanki cukru. Studzę kompot w garnku.
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką blacha prostokątna 35 x 28 cm

30 g świeżych drożdży
1/2 szkl mleka
1/2 szkl cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
400 g mąki pszennej tortowej
3 jajka w temp. pokojowej
100 g masła
500-50 g rabarbaru

Kruszonka:
130 g mąki
125 g cukru
100 g zimnego masła pokrojonego w kostkę

Drożdże włożyć do rondelka, zasypać 1 łyżką cukru i rozmieszać, aby zrobiły się płynne. Dolać letnie mleko, wymieszać i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce, aby urosły. Trwa to od 15 do nawet 30 minut w zależności od temperatury w kuchni.
W czasie jak drożdże rosną rozpuścić masło w rondelku i odstawić do wystudzenia. Rabarbar pokroić na centymetrowe kawałki.
Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, jajka, wanilię i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Masła na razie nie dodawać. Wszystko wyrobić (ja to robię mikserem) na gładką masę. Dodać letnie masło i jeszcze raz wyrobić, aby wszystko dobrze się połączyło. Miskę z ciastem przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godz.
Blachę wysmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto włożyć do formy, rozprowadzić równomiernie po dnie, ułożyć rabarbar i zostawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
W tym czasie nastawić piekarnik na 170°C i zrobić kruszonkę: masło, cukier i mąkę wymieszać opuszkami palców, aż składniki zaczną przypominać sypkie płatki owsiane.
Po wyrośnięciu całość posypać kruszonką.
Włożyć do gorącego piekarnika i piec 40-45 min.






Przepisy z tych kategorii

Kruche ciasto budyniowo-rabarbarowe

Kruche ciasto budyniowo-rabarb…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Teatr pod gołym niebem i ciasto z rabarbarem

Teatr pod gołym niebem i ciast…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Ciasto z rabarbarem i budyniem
8

Ciasto z rabarbarem i budyniem

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Brownie z serem i rabarbarem

Brownie z serem i rabarbarem

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pide - turecka pizza

Pide - turecka pizza

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pavlova z kremem budyniowym i truskawkami
1

Pavlova z kremem budyniowym i…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Przepisy z tych kategorii

Karpatka
1

Karpatka

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Ciasto Bounty
2

Ciasto Bounty

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Wegański jogurt kokosowy
2

Wegański jogurt kokosowy

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Ciasto Maxi King
3

Ciasto Maxi King

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Tosty francuskie z owocami

Tosty francuskie z owocami

Rusty fork Rusty fork
Rusty fork

Napoleonka na herbatnikach
2

Napoleonka na herbatnikach

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko