Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką.

Od południa zastanawiałam się, którym ciastem Was dziś poczęstować. Raz sięgałam po moje ulubione ciasto jogurtowe, raz po równie mi bliską drożdżówkę. Trudno było, tym bardziej, że oba wypieki są rabarbarowe.

Zdecydowałam się w końcu na drożdżowe (przeważyło, bo piekłam ostatnio dwa razy), puszyste i lekkie jak nigdy dotąd. Długo utrzymuje świeżość, a kruszonka… Jak to kruszonka – zawsze znika jako pierwsza…

Zawsze kroję zanim wystygnie…

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

(na 2 drożdżówki o średnicy ok 18cm)

  • 250g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 7g suszonych drożdży (1 opakowanie)
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka
  • 15g masła
  • 15ml oleju
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

kruszonka:

  • 1/2 szklanki mąki
  • 70g masła
  • 3-4 łyżki cukru pudru

+ ok 250-300g rabarbaru i truskawek

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie:

  • Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Gdy będzie błyszcząca, dodać żółtka i połączyć.
  • Mąkę przesiać do miski. Dodać drożdże i wymieszać.
  • Dodać ciepłe mleko, pianę i roztopione i ostudzone masło, olej i esencję. Dokładnie wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 45-60 minut. Ciasto powinno być zwarte i nie kleić się do rąk, ale nie może być zbyt twarde. Gdyby tak się jednak stało, należy dodać odrobinę więcej mleka.
  • Blaszkę do pieczenia lekko natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić i rozciągnąć na całą powierzchnię blachy. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
  • Przygotować kruszonkę: do rozpuszczonego i ostudzonego masła dodać mąkę i cukier puder. Zagnieść razem. Kruszonka powinna mieć konsystencję mokrego piasku – zbrylać się ściśnięta w dłoni i rozpadać pod palcami. Odstawić do lodówki do chwili wyłożenia na ciasto.
  • Rabarbar dokładnie obrać i dość drobno pokroić.
  • Wyrośnięte ciasto zwilżyć wodą. Wysypać rabarbar, a następnie kruszonkę.
  • Wstawić do zimnego piekarnika, włączyć i ustawić temperaturę na 200°C. Od chwili osiągnięcia maksymalnej temperatury piec ok 35-40 minut. Ciasto powinno być dobrze wyrośnięte, a kruszonka lekko złocista.

Smacznego!

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Sernik na cieście marchewkowym
1

Sernik na cieście marchewkowym

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Krucha tarta z jabłkami

Krucha tarta z jabłkami

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Ciasto Lion

Ciasto Lion

Beti Beti
kruche babeczki

Ciasto kostka kawowa

Ciasto kostka kawowa

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Krakersik z kremem budyniowym
1

Krakersik z kremem budyniowym

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Tarta z nadzieniem z batatów
2

Tarta z nadzieniem z batatów

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Przepisy z tych kategorii

Drożdżówki z rabarbarem
1

Drożdżówki z rabarbarem

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Ciasto z rabarbarem – sezonowe, łatwe i niezawodne
1

Ciasto z rabarbarem – sezonowe…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Tarta z truskawkami i rabarbarem
1

Tarta z truskawkami i rabarbar…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Rabarbarowe tartaletki frangipane - expresowe
3

Rabarbarowe tartaletki frangip…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Marynowany rabarbar (pikle rabarbarowe)

Marynowany rabarbar (pikle rab…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Migdałowe ciasto z rabarbarem

Migdałowe ciasto z rabarbarem

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis