Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką.

Od południa zastanawiałam się, którym ciastem Was dziś poczęstować. Raz sięgałam po moje ulubione ciasto jogurtowe, raz po równie mi bliską drożdżówkę. Trudno było, tym bardziej, że oba wypieki są rabarbarowe.

Zdecydowałam się w końcu na drożdżowe (przeważyło, bo piekłam ostatnio dwa razy), puszyste i lekkie jak nigdy dotąd. Długo utrzymuje świeżość, a kruszonka… Jak to kruszonka – zawsze znika jako pierwsza…

Zawsze kroję zanim wystygnie…

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

(na 2 drożdżówki o średnicy ok 18cm)

  • 250g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 7g suszonych drożdży (1 opakowanie)
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka
  • 15g masła
  • 15ml oleju
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

kruszonka:

  • 1/2 szklanki mąki
  • 70g masła
  • 3-4 łyżki cukru pudru

+ ok 250-300g rabarbaru i truskawek

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie:

  • Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Gdy będzie błyszcząca, dodać żółtka i połączyć.
  • Mąkę przesiać do miski. Dodać drożdże i wymieszać.
  • Dodać ciepłe mleko, pianę i roztopione i ostudzone masło, olej i esencję. Dokładnie wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 45-60 minut. Ciasto powinno być zwarte i nie kleić się do rąk, ale nie może być zbyt twarde. Gdyby tak się jednak stało, należy dodać odrobinę więcej mleka.
  • Blaszkę do pieczenia lekko natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić i rozciągnąć na całą powierzchnię blachy. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
  • Przygotować kruszonkę: do rozpuszczonego i ostudzonego masła dodać mąkę i cukier puder. Zagnieść razem. Kruszonka powinna mieć konsystencję mokrego piasku – zbrylać się ściśnięta w dłoni i rozpadać pod palcami. Odstawić do lodówki do chwili wyłożenia na ciasto.
  • Rabarbar dokładnie obrać i dość drobno pokroić.
  • Wyrośnięte ciasto zwilżyć wodą. Wysypać rabarbar, a następnie kruszonkę.
  • Wstawić do zimnego piekarnika, włączyć i ustawić temperaturę na 200°C. Od chwili osiągnięcia maksymalnej temperatury piec ok 35-40 minut. Ciasto powinno być dobrze wyrośnięte, a kruszonka lekko złocista.

Smacznego!

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Ciasto wiśnia z kawą
2

Ciasto wiśnia z kawą

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Hawajskie ciasto marchewkowe
2

Hawajskie ciasto marchewkowe

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Biszkopt z musem pomarańczowym i cytrynową pianką
1

Biszkopt z musem pomarańczowym…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Brzoskwinotka
1

Brzoskwinotka

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Ciasto zebra
2

Ciasto zebra

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Kruche ze śliwkami i kaszą manną
2

Kruche ze śliwkami i kaszą man…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Przepisy z tych kategorii

Proste ciasto z rabarbarem

Proste ciasto z rabarbarem

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Owocowa zapiekanka z rabarbarem – cobbler
3

Owocowa zapiekanka z rabarbare…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Kompot z czereśni i rabarbaru
1

Kompot z czereśni i rabarbaru

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Eton mess z pieczonym rabarbarem
1

Eton mess z pieczonym rabarbar…

food² food²
Food Square

Kotlety wieprzowe z rabarbarem

Kotlety wieprzowe z rabarbarem…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Proste ciasto z rabarbarem

Proste ciasto z rabarbarem

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny