Ciasto drożdżowe z jagodami
.
0,5 kg maki
0,5 szklanki cukru
1 jajko
1 żółtko
1 szklanka mleka
5 dag drożdży
2 łyżki masła
2 łyżki smalcu
szczypta soli
zapach pomarańczowy
10 dag jagód
.
Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli.
Masło i smalec roztopić.
Jajko, żółtko i cukier ubić na puszystą pianę.
Mleko lekko podgrzać.
Drożdże rozkruszyć, dodać łyżeczkę cukru i rozprowadzić w pół szklanki ciepłego mleka.
Kiedy drożdże wyrosną dodać je do mąki.
Następnie dodać ubite jajka, mleko i dobrze wyrobić ciasto.
Kiedy ciasto jest już dostatecznie wyrobione dodać roztopiony tłuszcz i zapach pomarańczowy.
Wykorzystałam połowę ciasta. Reszta powędrowała do zamrażalnika.
Ciasto rozwałkować, skropić resztą tłuszczu i posypać równomiernie jagodami.
Zwinąć jak roladę, ułożyć w foremce z kominem, naciąć w kilku miejscach i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto wyrośnie wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 min.