Ciasto drożdżowe z borówką amerykańską
Ciasto drożdżowe jest jednym z moich ulubionych ciast. Długo zachowuje świeżość, jest zdrowe i można do niego dodawać przeróżne sezonowe owoce. Wypróbowałam więc kolejny owoc - tym razem borówkę amerykańską. Wyrosło rewelacyjnie! Smakowało jeszcze lepiej. Polecam!
Składniki na ciasto: (forma z dziurką 26 cm)
- 250-300 g borówki amerykańskiej
- 4 szklanki mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1 łyżeczka cukru ( do rozczynu z drożdży)
- 1 łyżka mąki (do rozczynu z drożdży)
- 1 szklanka cukru
- opakowanie cukru wanilinowego
- parę kropli zapachu waniliowego
- 200 g masła
- 4 szt.jaj
- 1 łyżka bułki tartej do posmarowania blachy
Składniki na kruszonkę:
- 150 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 125 g masła
Zacznijmy od drożdży. Rozkruszyłam je w miseczce.
Wlałam do nich ciepłe mleko. Wsypałam cukier i mąkę. Dokładnie wymieszałam. Przykryłam miseczkę ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na około 30 minut.
Po tym czasie drożdże pięknie urosły.
Do dużej miski wsypałam mąkę, cukier i cukier wanilinowy.
Wlałam rozczyn z drożdży.
Następnie dodałam rozpuszczone masło, parę kropli aromatu
i wbiłam jajka.
Zawsze używałam robota, ale tym razem postanowiłam wyrobić ciasto ręcznie. Powinno się go dokładnie wymieszać i napowietrzyć. Przykryłam je i odstawiłam na godzinę w ciepłe miejsce aby wyrosło.
W międzyczasie zrobiłam kruszonkę.
Do miseczki wlałam rozpuszczone masło. Wsypałam do niego cukier
i dosypywałam mąkę
do momentu aż powstanie charakterystyczna kruszonka.
Blachę do pieczenia wysmarowałam masłem i wysypałam tartą bułką.
Ciasto wyrosło.
Przełożyłam je do blachy.
Pora na borówki.
Wysypałam je na ciasto.
Powciskałam je w nie głębiej. Chociaż polecam spróbować wymieszać je z ciastem. W czasie pieczenia ciasto wypchnęło je do góry.
Pozostało już tylko posypać wszystko kruszonką.
Wstawiłam ciasto do rozgrzanego piekarnika. Piekłam je w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. Wyrosło jak szalone. Smacznego!
Polecam inne ciasta drożdżowe
CIASTO CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI
CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM
DROŻDŻOWA STRUCLA SEROWA
DROŻDŻOWE ROGALIKI Z SEREM
JAGODZIANKI