Ciasto drożdżowe. Puszyste i z kruszonką.
Dobry pomysł na leniwe śniadanie...?
Bardzo lekkie i puszyste ciasto z waniliową, chrupiącą kruszonką, podane z masłem, ulubionym dżemem i kubkiem gorącego kakao. Na zimowe poranki, jak znalazł:) tym bardziej, ze ciasto jest świeże nawet na drugi dzień (oczywiście odpowiednio przechowywane), więc mozna je upiec wcześniej.
/źródło: Mniam... mniam.../
Ciasto drożdżowe
Zaczyn:
- 10 dkg drozdzy
- lyzeczka cukru
- lyzeczka maki
- 1.5 szklanki lekko podgrzanego mleka
Mleko wymieszac z cukrem i pokruszonymi drozdżami, posypać mąką. Przykryc ściereczką i zostawić do wyrosnięcia.
Następnie dodać:
- 4 - 4,5 szklanki mąki
- 2 całe jajka i 2 żółtka
- 2 łyzki smalcu
- 1/2 - 1 szklanki cukru
- aromat waniliowy
- rodzynki
Wyrobic dokładnie ciasto (powinno mieć lużna konsystencję), pamiętając, że rodzynki dodajemy na samym końcu. Przykryć ściereczką , ja dodatkowo smaruję jeszczę wierzch ciasta olejem. Zostawiić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Następnie wyrośnięte ciasto należy odgazować i wyłożyć do dużej formy. Ponownie przykryć je ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować kruszonkę.
Składniki na kruszonkę:
- 1 szklanka maki
- 0k. 1/2 kostki masła
- 1/2 szklanki cukru
- cukier waniliowy (opcjonalnie)
Na wyrosniete ciasto wyłożyć kruszonkę, a następnie blachę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 50 minut w temp. 170 st.C.
Smacznego:)