Ciasto drożdżowe. Puszyste i z kruszonką.

Ciasto drożdżowe. Puszyste i z  kruszonką.

Dobry pomysł na leniwe śniadanie...?

Bardzo lekkie i puszyste ciasto z waniliową, chrupiącą kruszonką, podane z masłem, ulubionym dżemem i kubkiem gorącego kakao. Na zimowe poranki, jak znalazł:) tym bardziej, ze ciasto jest świeże nawet na drugi dzień (oczywiście odpowiednio przechowywane), więc mozna je upiec wcześniej.

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe. Puszyste i z  kruszonką.  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

/źródło: Mniam... mniam.../

Ciasto drożdżowe

Zaczyn:

  • 10 dkg drozdzy
  • lyzeczka cukru
  • lyzeczka maki
  • 1.5 szklanki lekko podgrzanego mleka


Mleko wymieszac z cukrem i pokruszonymi drozdżami, posypać mąką. Przykryc ściereczką i zostawić do wyrosnięcia.

 

Następnie dodać:

  • 4 - 4,5 szklanki mąki
  • 2 całe jajka i 2 żółtka
  • 2 łyzki smalcu
  • 1/2 - 1 szklanki cukru
  • aromat waniliowy
  • rodzynki

Wyrobic dokładnie ciasto (powinno mieć lużna konsystencję), pamiętając, że rodzynki dodajemy na samym końcu. Przykryć ściereczką , ja dodatkowo smaruję jeszczę wierzch ciasta olejem. Zostawiić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Następnie wyrośnięte ciasto należy odgazować i wyłożyć do dużej formy. Ponownie przykryć je ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować kruszonkę.

Składniki na kruszonkę:

  • 1 szklanka maki
  • 0k. 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy (opcjonalnie)

Na wyrosniete ciasto wyłożyć kruszonkę, a następnie blachę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 50 minut w temp. 170 st.C.

Smacznego:)

Kategorie przepisów