Ciasto drożdżowe najlepsze na świecie

Zdjęcie - Ciasto drożdzowe najlepsze na świecie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Od dłuższego czasu chodziło za mną ciasto drożdżowe. Standardowa wymówka, żeby go nie robić, czyli to zajmuje tyle czasu zniknęła w ten weekend. Mąż zrobił pranie, ogarnął kuchnię a potem patrzył się tym wyczekującym spojrzeniem. I cóż mogłam zrobić, zakasałam rękawy, przygotowałam maszynę do pieczenia chleba i zabrałam się za robotę.

Krzysztof pochłonął jeszcze ciepły kawałek mrucząc, że to najlepsze ciasto drożdżowe, jakie w życiu jadł. I dziś rano przekonałam się, że mówił serio, większa część ciasta zniknęła, a on z miną niewiniątka oświadczył że wiewiórki ukradły. I cóż mogę zrobić? Upiekę kolejne ciasto, lecz najpierw pochwalę się drożdżowym.

Ciasto drożdżowe z nektarynkami i borówkami amerykańskimi

Składniki:
Na ciasto:

250 g mąki pszennej
100 g mąki pszennej razowej
Szczypta soli
Pół saszetki drożdży suszonych
50 g cukru
3 łyżki oliwy
100 ml ciepłego mleka
1 jajko


Na nadzienie:
1 op cukru waniliowego
50 g masła
30 g cukru
100 g borówek
3 nektarynki
Łyżka bułki tartej

Przygotowanie
Drożdże rozmieszać z mlekiem i cukrem, wlać na dno maszyny, dodać jajko, obie mąki, oliwę i sól. Włączyć program mieszania. Ja dosypałam w trakcie jeszcze 1 łyżkę mąki, ponieważ moje ciasto było zbyt lepiące.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć na stolnicę, rozwałkować na prostokąt.
Nektarynki sparzyć, obrać, borówki umyć. Owoce wymieszać z cukrem waniliowym i bułka.

Na cieście rozłożyć kawałki masła, wysypać na to owoce i posypać cukrem zwykłym
Zdjęcie - Ciasto drożdzowe najlepsze na świecie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto drożdzowe najlepsze na świecie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zwinąć jak roladę, przełożyć zwinięciem do spodu.
Zdjęcie - Ciasto drożdzowe najlepsze na świecie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto drożdzowe najlepsze na świecie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Przeciąć ciasto wzdłuż, zapleść ciasto jak warkocz (u mnie to były raptem dwa przełożenia) i zwinąć w okrąg. Wyłożyć na blachę przykrytą papierem do pieczenia i odstawić do podwojenia wielkości

Zdjęcie - Ciasto drożdzowe najlepsze na świecie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Piec ok. 30 – 40 min w tem 190 st (należy kontrolować ciasto się dość szybko pieczenie). Ostudzić posypać cukrem pudrem.
Ciasto jest równie świeże następnego dnia i po prostu pyszne.

Zdjęcie - Ciasto drożdzowe najlepsze na świecie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Ciasto z borówkami

Ciasto z borówkami

napiecyku napiecyku
napiecyku

Jagodzianki z kruszonką
1

Jagodzianki z kruszonką

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Jagodowa kostka

Jagodowa kostka

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Shake z borówką amerykańską

Shake z borówką amerykańską

Beti Beti
kruche babeczki

Muffinki cytrynowo-jagodowe
1

Muffinki cytrynowo-jagodowe

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Racuchy drożdżowe z jagodami

Racuchy drożdżowe z jagodami

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Przepisy z tych kategorii

Ciasto z borówkami

Ciasto z borówkami

napiecyku napiecyku
napiecyku

Koktajl z ananasa, truskawek i mleka kokosowego

Koktajl z ananasa, truskawek i…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Batoniki musli

Batoniki musli

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

Obłędna kostka advocatova z  malinami

Obłędna kostka advocatova z m…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Wiśniowa frużelina

Wiśniowa frużelina

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Lawendowe Pole + Biszkopt z morelami i lawendą

Lawendowe Pole + Biszkopt z mo…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu