Ciasto drożdżowe najlepsze na świecie

Zdjęcie - Ciasto drożdzowe najlepsze na świecie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Od dłuższego czasu chodziło za mną ciasto drożdżowe. Standardowa wymówka, żeby go nie robić, czyli to zajmuje tyle czasu zniknęła w ten weekend. Mąż zrobił pranie, ogarnął kuchnię a potem patrzył się tym wyczekującym spojrzeniem. I cóż mogłam zrobić, zakasałam rękawy, przygotowałam maszynę do pieczenia chleba i zabrałam się za robotę.

Krzysztof pochłonął jeszcze ciepły kawałek mrucząc, że to najlepsze ciasto drożdżowe, jakie w życiu jadł. I dziś rano przekonałam się, że mówił serio, większa część ciasta zniknęła, a on z miną niewiniątka oświadczył że wiewiórki ukradły. I cóż mogę zrobić? Upiekę kolejne ciasto, lecz najpierw pochwalę się drożdżowym.

Ciasto drożdżowe z nektarynkami i borówkami amerykańskimi

Składniki:
Na ciasto:

250 g mąki pszennej
100 g mąki pszennej razowej
Szczypta soli
Pół saszetki drożdży suszonych
50 g cukru
3 łyżki oliwy
100 ml ciepłego mleka
1 jajko


Na nadzienie:
1 op cukru waniliowego
50 g masła
30 g cukru
100 g borówek
3 nektarynki
Łyżka bułki tartej

Przygotowanie
Drożdże rozmieszać z mlekiem i cukrem, wlać na dno maszyny, dodać jajko, obie mąki, oliwę i sól. Włączyć program mieszania. Ja dosypałam w trakcie jeszcze 1 łyżkę mąki, ponieważ moje ciasto było zbyt lepiące.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć na stolnicę, rozwałkować na prostokąt.
Nektarynki sparzyć, obrać, borówki umyć. Owoce wymieszać z cukrem waniliowym i bułka.

Na cieście rozłożyć kawałki masła, wysypać na to owoce i posypać cukrem zwykłym
Zdjęcie - Ciasto drożdzowe najlepsze na świecie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto drożdzowe najlepsze na świecie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zwinąć jak roladę, przełożyć zwinięciem do spodu.
Zdjęcie - Ciasto drożdzowe najlepsze na świecie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto drożdzowe najlepsze na świecie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Przeciąć ciasto wzdłuż, zapleść ciasto jak warkocz (u mnie to były raptem dwa przełożenia) i zwinąć w okrąg. Wyłożyć na blachę przykrytą papierem do pieczenia i odstawić do podwojenia wielkości

Zdjęcie - Ciasto drożdzowe najlepsze na świecie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Piec ok. 30 – 40 min w tem 190 st (należy kontrolować ciasto się dość szybko pieczenie). Ostudzić posypać cukrem pudrem.
Ciasto jest równie świeże następnego dnia i po prostu pyszne.

Zdjęcie - Ciasto drożdzowe najlepsze na świecie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Knedle z brzoskwiniami
2

Knedle z brzoskwiniami

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Tartaletki serowo-brzoskwiniowe
1

Tartaletki serowo-brzoskwiniow…

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Bezglutenowe muffiny z morelami i białą czekoladą
1

Bezglutenowe muffiny z morelam…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Sorbet brzoskwiniowy z bazylią
1

Sorbet brzoskwiniowy z bazylią

food² food²
Food Square

Drożdżówka na maślance z jagodami i morelami
2

Drożdżówka na maślance z jagod…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Brzoskwinie w cieście + film
2

Brzoskwinie w cieście + film

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Przepisy z tych kategorii

Ciasto ucierane z jabłkami i kruszonką
3

Ciasto ucierane z jabłkami i k…

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Nocna owsianka z jabłkiem i cynamonem

Nocna owsianka z jabłkiem i cy…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Sałatka z makaronu ryżowego z ananasem i kurczakiem

Sałatka z makaronu ryżowego z…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Fit ciasto waniliowo-kakaowe z bananami z patelni, bez pieczenia

Fit ciasto waniliowo-kakaowe z…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Kompot ze śliwek

Kompot ze śliwek

Moja Książka Kucharska Moja Książka Kucharska
Moja Książka Kucharska

Ciasteczka z żurawiną
3

Ciasteczka z żurawiną

Beti Beti
kruche babeczki