Ciasto drożdżowe najlepsze na świecie

Zdjęcie - Ciasto drożdzowe najlepsze na świecie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Od dłuższego czasu chodziło za mną ciasto drożdżowe. Standardowa wymówka, żeby go nie robić, czyli to zajmuje tyle czasu zniknęła w ten weekend. Mąż zrobił pranie, ogarnął kuchnię a potem patrzył się tym wyczekującym spojrzeniem. I cóż mogłam zrobić, zakasałam rękawy, przygotowałam maszynę do pieczenia chleba i zabrałam się za robotę.

Krzysztof pochłonął jeszcze ciepły kawałek mrucząc, że to najlepsze ciasto drożdżowe, jakie w życiu jadł. I dziś rano przekonałam się, że mówił serio, większa część ciasta zniknęła, a on z miną niewiniątka oświadczył że wiewiórki ukradły. I cóż mogę zrobić? Upiekę kolejne ciasto, lecz najpierw pochwalę się drożdżowym.

Ciasto drożdżowe z nektarynkami i borówkami amerykańskimi

Składniki:
Na ciasto:

250 g mąki pszennej
100 g mąki pszennej razowej
Szczypta soli
Pół saszetki drożdży suszonych
50 g cukru
3 łyżki oliwy
100 ml ciepłego mleka
1 jajko


Na nadzienie:
1 op cukru waniliowego
50 g masła
30 g cukru
100 g borówek
3 nektarynki
Łyżka bułki tartej

Przygotowanie
Drożdże rozmieszać z mlekiem i cukrem, wlać na dno maszyny, dodać jajko, obie mąki, oliwę i sól. Włączyć program mieszania. Ja dosypałam w trakcie jeszcze 1 łyżkę mąki, ponieważ moje ciasto było zbyt lepiące.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć na stolnicę, rozwałkować na prostokąt.
Nektarynki sparzyć, obrać, borówki umyć. Owoce wymieszać z cukrem waniliowym i bułka.

Na cieście rozłożyć kawałki masła, wysypać na to owoce i posypać cukrem zwykłym
Zdjęcie - Ciasto drożdzowe najlepsze na świecie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto drożdzowe najlepsze na świecie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zwinąć jak roladę, przełożyć zwinięciem do spodu.
Zdjęcie - Ciasto drożdzowe najlepsze na świecie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto drożdzowe najlepsze na świecie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Przeciąć ciasto wzdłuż, zapleść ciasto jak warkocz (u mnie to były raptem dwa przełożenia) i zwinąć w okrąg. Wyłożyć na blachę przykrytą papierem do pieczenia i odstawić do podwojenia wielkości

Zdjęcie - Ciasto drożdzowe najlepsze na świecie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Piec ok. 30 – 40 min w tem 190 st (należy kontrolować ciasto się dość szybko pieczenie). Ostudzić posypać cukrem pudrem.
Ciasto jest równie świeże następnego dnia i po prostu pyszne.

Zdjęcie - Ciasto drożdzowe najlepsze na świecie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Dżem z pomidorów

Dżem z pomidorów

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Zupa krem z pieczonych pomidorów i papryki

Zupa krem z pieczonych pomidor…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Cepeliny z mięsem

Cepeliny z mięsem

food² food²
Food Square

Ciasto cynamonowe z jabłkami i orzechami

Ciasto cynamonowe z jabłkami i…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto z kremem budyniowym i bananem

Ciasto z kremem budyniowym i b…

Doprawione Fantazją Doprawione Fantazją
Doprawione Fantazją

Wielki finał i mus jabłkowy. Z czekoladą
1

Wielki finał i mus jabłkowy. Z…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Przepisy z tych kategorii

Brzoskwiniowa salsa

Brzoskwiniowa salsa

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Sierpniowa jesień i lody. Ciągle jeszcze letnie

Sierpniowa jesień i lody. Ciąg…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Jagody i brzoskwinie pod owsianą kruszonką

Jagody i brzoskwinie pod owsia…

Dzi Dzi
karmelowy

Dżem brzoskwiniowy z sokiem pomarańczowym

Dżem brzoskwiniowy z sokiem po…

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Teatr pod gołym niebem. I letnie drożdżówki z morelami

Teatr pod gołym niebem. I letn…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Lawendowe Pole + Biszkopt z morelami i lawendą
2

Lawendowe Pole + Biszkopt z mo…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu