Ciasto „Dotyk Anioła”
Ciasto „Dotyk Anioła” to bardzo dobre, delikatne ciasto z masą o kokosowym smaku. Przygotowane na małej, kwadratowej blaszce. Szybko się je robi i szybko znika ze stołu.
Masa jest idealnie wyważona – słodycz białej czekolady fajnie równoważy się z kwaśną śmietaną, a smak wiórków kokosowych jest bardzo wyraźny.
Jeśli lubicie kokosowe wypieki to miejcie to ciasto na uwadze.
Biszkopt:
- 4 duże jajka
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju
Masa:
- 500 g gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- 200 g białej czekolady
- 2 op. Śnieżki (każda po 60g)
- 200 g wiórek kokosowych
- około 70 g płatków migdałowych
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier. Dodajemy po 1 żółtku. Wlewamy olej. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Suche składniki delikatnie łączymy z masą jajeczną za pomocą szpatułki.
Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (24x24cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-35 minut. Po przestudzeniu kroimy na dwa blaty.
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Do garnka z przestudzoną, ale wciąż płynną czekoladą dodajemy po 1 łyżce śmietany. Mieszamy do połączenia. Wsypujemy śmietanę Śnieżkę. Miksujemy krótko na niskich obrotach, do zgęstnienia masy. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy.
Na blacie biszkoptowym rozprowadzamy 3/4 kremu, wyrównujemy. Przykrywamy drugim blatem. Wierzch smarujemy pozostałym kremem. Posypujemy podprażonymi na suchej, rozgrzanej patelni płatkami migdałowymi.