Ciasto czekoladowo - buraczane z polewą z białej czekolady i pasty Wasabi

Ciasto czekoladowo - buraczane z polewą z białej czekolady i pasty  Wasabi

Samo ciasto jest przepyszne - wilgotne, czekoladowe z fajnym, specyficznym posmakiem - ale  bez obaw nikt nie skuma , że to burak:)

Natomiast polewa nie każdemu zasmakuje...Jak dla mnie jest fajna. Dzięki Wasabi, mdła masa maślano -czekoladowa nabrała "charakteru", mozna ją było zjadać łyżeczkami. Kto sie boi, może zrezygnować z Wasabi, albo wypróbować inny przepis, który podaję poniżej. Zachęcam do próbowania i eksperymentowania:)

Zdjęcie - Ciasto czekoladowo - buraczane z polewą z białej czekolady i pasty  Wasabi  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

/źródło: Around the kitchen table/

Ciasto czekoladowo - buraczane

Składniki:

  • 250g gorzkiej czekolady połamanej na kawałki
  • 3 duże jajka
  • 200g jasnego cukru muscovado
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 100g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50g mielonych migdałów
  • 250g surowych buraków

Czekoladowy sos z białej czekolady i pasty Wasabi

  • 150g białej czekolady
  • 200g miękkiego niesolonego masła
  • 1 łyżeczka pasty Wasabi
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 

Piekarnik nagrzać do 180 st.C ( 160 st.C, piekarnik gazowy poziom 4). Tortownicę o śr. 20 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia delikatnie nasmarowanym olejem.

Czekoladę włożyć do miski, umieścić nad garnkiem z parującą wodą i rozpuścić. Następnie odstawić, aby lekko przestygła.

Jajka ubić z cukrem na puszysta masę, dodać olej. Następnie drewniana łyzką  ekstrakt waniliowy, przesianą mąkę, sodę, proszek i mielone migdały.

Buraki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Odcisnąć nadmiar soku. Do masy jajecznej dodać buraki i stopiona czekoladę. Całość delikatnie wymieszać.

Przełożyć masę do przygotowanej tortownicy i piec przez 50 - 60 minut, robiąc próbę drewnianym patyczkiem. Piekarnik wyłączyć, zostawiając w nim ciasto na chwilę. Później ciasto wyjąć i studzić na kratce.

Białą czekoladę rozpuszczamy  misce ustawionej na garnku z parującą wodą Zostawiamy, by ostygła. W drugiej misce ubijamy masło tak długo, aż będzie puszyste. Dodajemy czekoladę, ektrakt waniliowy i pastę Wasabi. Miksujemy, aż składniki połączą się, a masa będzie . sosem pokrywamy całe ciasto i wstawiamy do lodówki( najlepiej szczelnie przykryte, bo masło chłonie zapachy!).

Na koniec podaję inny przepis na polewę.

Masa czekoladowo-śmietanowa

Składniki:

  • 150g  gorzkiej czekolady
  • 100g cukru pudru (mniej lub więcej wg gustu)
  • 100g kwasnej śmietany

Czekoladę rozpuszczamy na parze i studzimy. Następnie dodajemy cukier puder i śmietanę - mieszamy. Gotową polewą smarujemy wierzch i boki ciasta.

smacznego!

Kategorie przepisów