Ciasto czekoladowo - buraczane z polewą z białej czekolady i pasty Wasabi
Samo ciasto jest przepyszne - wilgotne, czekoladowe z fajnym, specyficznym posmakiem - ale bez obaw nikt nie skuma , że to burak:)
Natomiast polewa nie każdemu zasmakuje...Jak dla mnie jest fajna. Dzięki Wasabi, mdła masa maślano -czekoladowa nabrała "charakteru", mozna ją było zjadać łyżeczkami. Kto sie boi, może zrezygnować z Wasabi, albo wypróbować inny przepis, który podaję poniżej. Zachęcam do próbowania i eksperymentowania:)
/źródło: Around the kitchen table/
Ciasto czekoladowo - buraczane
Składniki:
- 250g gorzkiej czekolady połamanej na kawałki
- 3 duże jajka
- 200g jasnego cukru muscovado
- 100 ml oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 100g mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50g mielonych migdałów
- 250g surowych buraków
Czekoladowy sos z białej czekolady i pasty Wasabi
- 150g białej czekolady
- 200g miękkiego niesolonego masła
- 1 łyżeczka pasty Wasabi
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Piekarnik nagrzać do 180 st.C ( 160 st.C, piekarnik gazowy poziom 4). Tortownicę o śr. 20 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia delikatnie nasmarowanym olejem.
Czekoladę włożyć do miski, umieścić nad garnkiem z parującą wodą i rozpuścić. Następnie odstawić, aby lekko przestygła.
Jajka ubić z cukrem na puszysta masę, dodać olej. Następnie drewniana łyzką ekstrakt waniliowy, przesianą mąkę, sodę, proszek i mielone migdały.
Buraki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Odcisnąć nadmiar soku. Do masy jajecznej dodać buraki i stopiona czekoladę. Całość delikatnie wymieszać.
Przełożyć masę do przygotowanej tortownicy i piec przez 50 - 60 minut, robiąc próbę drewnianym patyczkiem. Piekarnik wyłączyć, zostawiając w nim ciasto na chwilę. Później ciasto wyjąć i studzić na kratce.
Białą czekoladę rozpuszczamy misce ustawionej na garnku z parującą wodą Zostawiamy, by ostygła. W drugiej misce ubijamy masło tak długo, aż będzie puszyste. Dodajemy czekoladę, ektrakt waniliowy i pastę Wasabi. Miksujemy, aż składniki połączą się, a masa będzie . sosem pokrywamy całe ciasto i wstawiamy do lodówki( najlepiej szczelnie przykryte, bo masło chłonie zapachy!).
Na koniec podaję inny przepis na polewę.
Masa czekoladowo-śmietanowa
Składniki:
- 150g gorzkiej czekolady
- 100g cukru pudru (mniej lub więcej wg gustu)
- 100g kwasnej śmietany
Czekoladę rozpuszczamy na parze i studzimy. Następnie dodajemy cukier puder i śmietanę - mieszamy. Gotową polewą smarujemy wierzch i boki ciasta.
smacznego!