Ciasto czekoladowo - buraczane z polewą z białej czekolady i pasty Wasabi

Samo ciasto jest przepyszne - wilgotne, czekoladowe z fajnym, specyficznym posmakiem - ale  bez obaw nikt nie skuma , że to burak:)

Natomiast polewa nie każdemu zasmakuje...Jak dla mnie jest fajna. Dzięki Wasabi, mdła masa maślano -czekoladowa nabrała "charakteru", mozna ją było zjadać łyżeczkami. Kto sie boi, może zrezygnować z Wasabi, albo wypróbować inny przepis, który podaję poniżej. Zachęcam do próbowania i eksperymentowania:)

Zdjęcie - Ciasto czekoladowo - buraczane z polewą z białej czekolady i pasty  Wasabi  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

/źródło: Around the kitchen table/

Ciasto czekoladowo - buraczane

Składniki:

  • 250g gorzkiej czekolady połamanej na kawałki
  • 3 duże jajka
  • 200g jasnego cukru muscovado
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 100g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50g mielonych migdałów
  • 250g surowych buraków

Czekoladowy sos z białej czekolady i pasty Wasabi

  • 150g białej czekolady
  • 200g miękkiego niesolonego masła
  • 1 łyżeczka pasty Wasabi
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 

Piekarnik nagrzać do 180 st.C ( 160 st.C, piekarnik gazowy poziom 4). Tortownicę o śr. 20 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia delikatnie nasmarowanym olejem.

Czekoladę włożyć do miski, umieścić nad garnkiem z parującą wodą i rozpuścić. Następnie odstawić, aby lekko przestygła.

Jajka ubić z cukrem na puszysta masę, dodać olej. Następnie drewniana łyzką  ekstrakt waniliowy, przesianą mąkę, sodę, proszek i mielone migdały.

Buraki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Odcisnąć nadmiar soku. Do masy jajecznej dodać buraki i stopiona czekoladę. Całość delikatnie wymieszać.

Przełożyć masę do przygotowanej tortownicy i piec przez 50 - 60 minut, robiąc próbę drewnianym patyczkiem. Piekarnik wyłączyć, zostawiając w nim ciasto na chwilę. Później ciasto wyjąć i studzić na kratce.

Białą czekoladę rozpuszczamy  misce ustawionej na garnku z parującą wodą Zostawiamy, by ostygła. W drugiej misce ubijamy masło tak długo, aż będzie puszyste. Dodajemy czekoladę, ektrakt waniliowy i pastę Wasabi. Miksujemy, aż składniki połączą się, a masa będzie . sosem pokrywamy całe ciasto i wstawiamy do lodówki( najlepiej szczelnie przykryte, bo masło chłonie zapachy!).

Na koniec podaję inny przepis na polewę.

Masa czekoladowo-śmietanowa

Składniki:

  • 150g  gorzkiej czekolady
  • 100g cukru pudru (mniej lub więcej wg gustu)
  • 100g kwasnej śmietany

Czekoladę rozpuszczamy na parze i studzimy. Następnie dodajemy cukier puder i śmietanę - mieszamy. Gotową polewą smarujemy wierzch i boki ciasta.

smacznego!

Przepisy z tych kategorii

Ciasto czekoladowo-buraczane
7

Ciasto czekoladowo-buraczane

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Czekoladowe ciasto z buraczkami
11

Czekoladowe ciasto z buraczkam…

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Weekendowa Cukiernia - Czekoladowe ciasto buraczane
5

Weekendowa Cukiernia - Czekola…

Rodzinka Rodzinka
Notatki kulinarne

Czekoladowe ciasto  buraczane
4

Czekoladowe ciasto buraczane

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Ciasto czekoladowe z ... ?
9

Ciasto czekoladowe z ... ?

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Najlepsze buraki do obiadu lub na przekąskę

Najlepsze buraki do obiadu lub…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z młodej cukinii z miętą i fetą

Sałatka z młodej cukinii z mię…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Najlepsze buraki do obiadu lub na przekąskę

Najlepsze buraki do obiadu lub…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Mielone paprykowe

Mielone paprykowe

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Dyniowe placuszki
1

Dyniowe placuszki

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Filety kurczaka w kremowym sosie z pieczarkami i szpinakiem
2

Filety kurczaka w kremowym sos…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Koktajl ze szpinakiem i ananasem
1

Koktajl ze szpinakiem i ananas…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni