Ciasto czekoladowo-buraczane

Bardzo długo broniłam się przed tym ciastem. Buraki bardzo nie pasowały mi do ciasta i czekolady, ale przekonał mnie David Lebovitz. Aczkolwiek jak je mieszałam, piekłam i wyciągałam z piekarnika, wciąż nie byłam przekonana, że to dobry przepis. Ciasto wygląda jak brownie - a ja je niespecjalnie lubię. Jednak po pierwszym kęsie już wiedziałam, że to świetne ciasto - wilgotne, nieco gliniaste, bardzo czekoladowe. Przepyszne.

 Zdjęcie - Ciasto  czekoladowo-buraczane  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

240 g buraczków - umytych i ugotowanych w skórce

200 g czekolady (70%)

60 ml gorącego espresso

200 g masła

135 g mąki pszennej

3 łyżki kakao

1 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

5 jajek - oddzielnie białka i żółtka

szczypta soli

200 g drobnego cukru

 
Zaczęłam od obrania i zmiksowania ugotowanych i obranych buraków.

Następnie rozpuściłam czekoladę - w kąpieli wodnej (miskę robota kuchennego ustawiłam na garnku z gorącą wodą, na małym gazie) - jak najmniej mieszając. Do rozpuszczonej czekolady dodałam gorące espresso - zamieszałam i dodałam masło pokrojone na kawałki - zostawiłam je w misce żeby zmiękło. Nie mieszałam!

W dużej misce wymieszałam mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.

Zdjęłam miskę z czekoladą z garnka, wymieszałam dokładnie (masło musi się rozpuścić) i odstawiłam do przestygnięcia. Następnie dodałam do masy żółtka - jedno po drugim i połowę cukru. Do masy stopniowo dodałam buraki - wszystko dokładnie wymieszałam.

Ubiłam na sztywno białka - pod koniec dodając do nich resztę cukru a następnie całość delikatnie dodałam do masy czekoladowo-buraczanej.

Na koniec dodałam mąkę z kakaem.

Masę przelałam do podłużnej formy (33x23 cm) - nasmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i natychmiast zmniejszyłam temperaturę do 160 stopni C. Piekłam ok. 40 minut. Ciasto jest gotowe, kiedy boki lekko odstają ale środek ciasta wciąż zdaje się być lekko płynny.Nie wolno go trzymać za długo, bo wyschnie.

Trzeba ciastu pozwolić wystygnąć i dopiero potem wyciągać z formy. Ja moje posypałam cukrem-pudrem, ale lody waniliowe też pasują.

Przepisy z tych kategorii

Ciasto kostka kawowa

Ciasto kostka kawowa

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto fale dunaju z jabłkami
1

Ciasto fale dunaju z jabłkami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Czekoladowe placuszki owsiane
1

Czekoladowe placuszki owsiane

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Buraczane ciasto czekoladowe

Buraczane ciasto czekoladowe

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Czekoladowe babeczki z miodem i pomarańczą

Czekoladowe babeczki z miodem…

montka montka
cukierenka

Tort czekoladowo-malinowy

Tort czekoladowo-malinowy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Przepisy z tych kategorii

Tarta z nadzieniem z batatów
2

Tarta z nadzieniem z batatów

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Racuchy z gruszkami
1

Racuchy z gruszkami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Pierogi ze szpinakiem i fetą
2

Pierogi ze szpinakiem i fetą

Beti Beti
kruche babeczki

Placuszki z jabłkami

Placuszki z jabłkami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Domowy zakwas  żytni do chleba i na żur
2

Domowy zakwas żytni do chleba…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Holenderska bagietka tygrysia

Holenderska bagietka tygrysia

Tosia Tosia
Smakowity chleb