Ciasto czekoladowe z truskawkami i bitą śmietaną
Pogoda w ostatnich dniach wyzwoliła we mnie niepohamowaną ochotę na czekoladę. Idealna okazja (czytaj pretekst :)) do wypróbowania upatrzonego ciasta czekoladowego. Przełożonego bitą śmietaną. Jakby dobroci było mało, dorzuciłam truskawki. Bo sezon, bo są wszędzie, bo coraz tańsze, bo w końcu najlepsze! I powstało takie cudo. Smakuje lepiej niż wygląda, a wygląda chyba nie najgorzej ;)
Ciasto mocno czekoladowe w smaku i aromacie w towarzystwie lekkiej kremówki i soczystych truskawek. Proste w przygotowaniu, a przy tym przesmaczne i dość efektowne. Mocno polecam!
Składniki na ciasto przepis upatrzony na blogu Siła Smaku, podaję już po moich zmianach
- 100 g gorzkiej czekolady
- 110 g masła
- 25 g kakao [gorzkiego]
- 130 g mąki pszennej
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 200 g cukru
- 2 jajka
- 80 ml wody
- 60 ml mleka
- 4 łyżeczki oleju roślinnego [rzepakowego]
Składniki na krem
- 200 ml śmietany kremówki
- 4 łyżeczki cukru pudru
Dodatkowo
- ok. 1/2 kg truskawek
Przygotowanie ciasta Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej: w garnku zagotować wodę i postawić na nim metalową miseczkę. Pokruszyć do niej czekoladę, a gdy się rozpuści dodać masło. Mieszać co jakiś czas, by składniki dobrze się połączyły i utworzyły jednolitą, płynną masę niczym polewa. Odstawić na ok. 15-20 minut do przestudzenia. W tym czasie w osobnych miskach wymieszać suche składniki (mąkę, cukier, kakao i sodę) oraz utrzeć płynne (wodę, mleko, olej i jajka). Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu). Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Kiedy czekolada będzie już przestudzona, przelać ją do miski z suchymi składnikami i zmiksować. Następnie, ciągle ucierając, stopniowo wlewać płynne składniki. Miksować parę minut. Ciasto przelać do formy, włożyć je do piekarnika i piec ok. 50 minut - do suchego patyczka. U mnie zajęło to prawie godzinę. Po ok. 40 minutach nałożyłam na wierzch ciasta kawałek papieru do pieczenia, by za mocno się nie spiekło. Po upieczeniu studzić w formie przez około pół godziny, a następnie wyłożyć na kratkę do góry dnem i pozostawić do całkowitego przestudzenia. Następnie przekroić je wzdłuż na dwa blaty.
Przygotowanie kremu i truskawek Truskawki przepłukać i wysypać na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar wody. Odszypułkować i przekroić na pół. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec wsypując cukier puder i utrzeć jeszcze chwilę.
Dolny blat ciasta wyłożyć na paterę, poukładać na nim truskawki, wyłożyć na nie kremówkę i na koniec przykryć drugim blatem ciasta. Całość włożyć na minimum godzinę do lodówki. U mnie była to cała noc, bo robiłam ciasto pod wieczór. Przed podaniem posypałam ciasto cukrem pudrem.
********
a poniżej zdjęcie jeszcze z przygotowań, przed wyłożeniem kremówki. moc truskawek!
po więcej niepublikowanych na blogu zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie baketaste :)