Ciasto czekoladowe z suszonymi śliwkami

Bardzo wilgotne ciasto czekoladowe, któremu charakteru i wyrazu nadaje suszona, podwędzana śliwka- suska sechlońska. Ma ona mięsisty miąższ i pomarszczoną, lepką skórę w kolorze od ciemnigranatowego do czarnego. W smaku jest lekko słodka z dymnym posmakiem i aromatem wędzenia. Została zarejestrowana przez Komisję Europejską jako produkt ze znakiem Chronione Oznaczenie Geograficzne. Wytwarzana jest na obszarze 4 gmin województwa małopolskiego (Laskowa, Iwkowa, Łososina Dolna i Żegocina). Śliwka ta ma szerokie zastosowanie kulinarne. Poza słodkościami stosowana jest do potraw takich jak: bigosy, zupy, sosy, pieczenie, pierogi, kompoty.
Zdjęcie - Ciasto czekoladowe z suszonymi śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
250 g suszonych śliwek (suska sechlońska)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
125 g masła w temperaturze pokojowej
145 g cukru
2 jajka, roztrzepane
185 g mąki+
3/4 łyżeczki sody+
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g czekolady mlecznej, roztopionej i ostudzonej

Polewa:
100 g czekolady gorzkiej
1 łyżka oleju

Przygotowanie:Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę o wymiarach 23x25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do rondelka wkładamy śliwki, wlewamy 250 ml wody, doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na małym ogniu przez 3 minuty. Dodajemy łyżeczkę sody i odstawiamy do ostudzenia. Mikserem ucieramy masło z cukrem na puszysty krem. Stopniowo dodajemy jajko, cały czas ucieramy. Dodajemy mąkę z sodą i proszkiem, mieszamy łyżką, następnie dodajemy śliwki wraz z zalewą, a na koniec roztopioną i ostudzoną czekoladę. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Ciasto wlewamy do przygotowanej formy i pieczemy 40-45 minut. W międzyczasie przygotowujemy polewę- roztapiamy czekoladę z łyżką oleju w kąpieli wodnej.

Zdjęcie - Ciasto czekoladowe z suszonymi śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasto czekoladowe z suszonymi śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Szarlotka z bezową pianką

Szarlotka z bezową pianką

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Tarta z jabłkami

Tarta z jabłkami

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Makowiec japoński bez mąki z mielonymi migdałami

Makowiec japoński bez mąki z m…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Kostka szwarcwaldzka bez pieczenia
3

Kostka szwarcwaldzka bez piecz…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Szarlotka pełnoziarnista z dynią - fit

Szarlotka pełnoziarnista z dyn…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Drożdżówki ze śliwkami

Drożdżówki ze śliwkami

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Przepisy z tych kategorii

Kostka szwarcwaldzka bez pieczenia
3

Kostka szwarcwaldzka bez piecz…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto imbirowe z jabłkiem

Ciasto imbirowe z jabłkiem

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Bułki orkiszowe z biboszem. Listopadowa piekarnia
1

Bułki orkiszowe z biboszem. Li…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Bułki z biboszem na drożdżach. Listopadowa Piekarnia
1

Bułki z biboszem na drożdżach.…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Bułki pszenne z biboszem
1

Bułki pszenne z biboszem

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Karpatka z żurawiną
1

Karpatka z żurawiną

Beti Beti
kruche babeczki