Ciasto czekoladowe z masą kokosową na oleju rzepakowym
Nie jestem specjalistką od wymyślania ciast. Nie mam wystarczająco czasu i cierpliwości na próby i dopracowanie przepisów. Jakoś z daniami wytrawnymi idzie mi dużo lepiej …;) Udało mi się jednak stworzyć kilka – w miarę dobrych mam nadzieję – przepisów jak ten Sernik jabłkowo-gruszkowy z karmelizowaną gruszką czy ten Jeżynowy sernik na zimno. Dzisiaj kolejna moja propozycja to ciasto czekoladowe z masą kokosową z dodatkiem wiśni w alkoholu ! Zdecydowanie są to moje smaki! Ciasto czekoladowe jest dość zwarte i bardzo czekoladowe a przygotowane jest na oleju rzepakowym. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego chętnie dodaję go do wypieków, by dodatek tego zdrowego tłuszczu zbalansował choć minimalnie pozostałe smaczne, choć niezdrowe składniki. Zapraszam na pyszne ciasto czekoladowe z masą kokosową i wiśniami w alkoholu na oleju rzepakowym.
Ciasto czekoladowe z masą kokosową na oleju rzepakowymSkładniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 7 łyżek oleju rzepakowego
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 5 jaj (żółtka i białka oddzielnie)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 3 łyżki kakao
Masa kokosowa:
- 400 ml mleka
- 400 ml mleczka kokosowego
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 żółtka
- 1 cukier waniliowy
- 200 g wiórków kokosowych
- 300 ml śmietany 30-36%
- słoiczek wiśni w alkoholu (opcjonalnie)
Polewa:
- 200 ml śmietany 30-36%
- 200 g gorzkiej czekolady
1. Ciasto. Żółtka utrzeć z połową szklanki cukru na puszystą masę. Dodać -ciągle miksując- olej i po trochu mąkę przesianą przez sito z proszkiem i kakao na przemian z mlekiem. (Dodać trochę mąki, zmiksować, dodać trochę mleka, zmiksować… i tak do wyczerpania obu składników) Na koniec dodać sok z cytryny. Oddzielnie zmiksować białka na sztywną pianę, pod koniec miksowania dodawać po trochu pozostałego cukru (około 1/3 szklanki). Białka ubite połączyć delikatnie z czekoladową masą. Przelać do tortownicy o średnicy 23 cm. wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około godziny (do suchego patyczka). Studzić na kratce.
2. Masa. Mleko i mleczko kokosowe połączyć. Odlać 1 szklankę płynu i połączyć z mąką ziemniaczaną, mąką pszenną i żółtkami na gładką masę bez grudek. Pozostałe mleko wlać do rondela, dodać cukier i cukier waniliowy i doprowadzić do wrzenia. Ostawić z ognia i dodać mleko z mąką i żółtkami. Wymieszać i wstawić z powrotem na palnik do zagotowania. Ciągle mieszać, żeby masa się nie przypaliła. Jak zgęstnieje odstawić do ostygnięcia.
Wiórki wsypać na nagrzaną suchą patelnię teflonową i chwilę mieszać aż lekko zmienią kolor (bardzo uważać żeby nie przypalić!) Przestudzić. Połowę wiórków dodać do przestudzonego budyniu kokosowego.
Śmietanę ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą kokosową.
3. Ciasto przekroić na dwa blaty. Jeśli korzystamy z wiśni w alkoholu, to alkoholem lekko nasączyć spód, wyłożyć połowę masy kokosowej i na to powciskać połowę wiśni. Na to ułożyć drugi blat ciasta, nasączyć alkoholem z wiśni, wyłożyć pozostałą masę i resztę wiśni. Wstawić na kilka godzin do lodówki.
4. Polewa. Do rondelka wlać śmietanę i doprowadzić do -prawie- wrzenia. Wsypać połamaną czekoladę i mieszać aż się rozpuści. Przestudzić. Wylać na ciasto i posypać resztą wiórków
Smacznego
Drukuj / PDF