Ciasto czekoladowe z kremem i truskawkami

Idealne połączenie na lato, czyli ciasto czekoladowe z kremem i truskawkami zatopionymi w galaretce. Pyszne i wilgotne ciasto czekoladowe, lekki krem śmietankowy oraz warstwa truskawkowa.
Ciasto czekoladowe i truskawki to połączenie idealne, a jeśli jest jeszcze bita śmietana to już coś obłędnego w smaku.
Ciasto czekoladowe jest jednym z prostszych w wykonaniu i nie sprawia żadnych problemów podczas pieczenia. Nie musisz go niczym nasączać, ponieważ jest już dostatecznie wilgotne.
Krem śmietankowy, czyli połączenie śmietanki i twarogu pasuje tutaj doskonale. Jedynie możesz dodać łyżkę soku z cytryny jeśli preferujesz lekko cytrynowy posmak.
Do ciasta możesz dodać w sezonie maliny i zastąpić galaretką malinową lub identycznie z wiśniami.
Ciasto czekoladowe z kremem i truskawkami to ten przepis, która warto zachować i do niego wracać. Po prostu pyszny klasyk wśród wypieków.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM I TRUSKAWKAMI
SKŁADNIKI:
CIASTO CZEKOLADOWE
- 1 szklanka mąki tortowej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 5 jajek (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 200 g masła
KREM ŚMIETANKOWY
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 300 g twarogu trzykrotnie zmielonego lub z wiaderka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki wody
WARSTWA TRUSKAWKOWA
- 2 x galaretka truskawkowa
- 700 ml gorącej wody
- ok. 500 g truskawek
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Formę
o
wymiarach
25
x
35
lub
nieco
mniejszą
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Mąkę
przesiewamy
razem
z
mąką
ziemniaczaną,
proszkiem
do
pieczenia
i
kakao
do
miseczki.
Jajka
w
temp.
pokojowej
miksujemy
razem
z
cukrem
i
cukrem
waniliowym
na
jasną
i
puszystą
masę
(powinna
potroić
swoją
objętość)
przez
ok.
10
minut.
Dodajemy
suche
składniki
i
delikatnie
łączymy
szpatułką
lub
dużą
łyżką.
Wlewamy
roztopione
masło
(gorące)
i
mieszamy
tylko
do
połączenia.
Wykładamy
do
formy
i
pieczemy
w
temp.
170C
przez
ok.
35
–
40
minut
do
tzw.
suchego
patyczka.
Po
upieczeniu
zostawiamy
do
ostygnięcia.
Żelatynę
zalewamy
wodą
i
zostawiamy
do
napęcznienia.
Następnie
przez
chwilkę
podgrzewamy
w
kuchence
mikrofalowej,
mieszamy
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Śmietankę
miksujemy
na
sztywny
krem,
następnie
dodajemy
po
łyżce
twaróg
oraz
przesiewamy
cukier
puder.
Niewielkim
strumieniem
wlewamy
żelatynę
cały
czas
miksując.
Wykładamy
krem
na
ciasto
czekoladowe
i
wyrównujemy.
Na
czas
przygotowania
galaretki
można
włożyć
do
lodówki
(na
lekko
tężejący
krem
można
wyłożyć
pokrojone
na
kawałki
truskawki).
Galaretki
zalewamy
gorąca
wodą
i
mieszamy
do
rozpuszczenia.
Zostawiamy
do
wystudzenia.
Lekko
tężejącą
wylewamy
na
truskawki
i
wkładamy
do
lodówki
na
kilka
godzin
lub
całą
noc.