Ciasto czekoladowe z ... buraków

Zdjęcie - Ciasto czekoladowe z ... buraków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Produkt zaskakujący konsumenta niczym szampon z rybich łusek albo guma do żucia o smaku wątróbki wieprzowej. Zapewne również przywołujący podobne skojarzenia gastronomiczne i wywołujący dziwny grymas na twarzy wielbicieli czekolady. Takie połączenie niedowierzania i niechęci przed nowością, czyli stanem innym niż przyjęty za pewnik. To tak, jakby powiedzieć mojemu dziadkowi, że wojna się już skończyła i naprawdę nie trzeba gromadzić zapasów na wypadek ewakuacji. Albo nasza mina w momencie jak wujek z Reichu mówi nam, że przecież normalnym obowiązkiem pielęgniarki jest troskliwe zajęcie się pacjentem bez konieczności wręczania jej korzyści różnorakiego rodzaju. Jednak bez zbędnych komentarzy i pomruków czasem warto spróbować czegoś innego. Ja spróbowałam, żyję i polecam dalej. Po raz pierwszy usłyszałam o tej nowince w amerykańskim programie o gotowaniu dietetycznym, gdzie cztery wesołe babeczki udowadniają grubym Amerykankom, że w sumie można nie tyjąc zjadać to, co się kocha tylko musi to być przyrządzone trochę inaczej. I jak się domyślamy, jedna z milionów Amerykanek kocha ciasta czekoladowe - ot niespodzianka! Przepis przerobiłam troszku na polskie realia sklepowe oraz uprościłam podpatrując od koleżanki z bloggera sąsiedniego (http://table-table.blogspot.com/2009/03/buraczane-ciasto-mocno-czekoladowe.html).Ciasto jest fajne, bo dzięki burakom nie jest suche. Najwięcej roboty jest przy tarciu czerwonego przyjaciela (proszę bez skojarzeń z komunistami rzecz jasna) potem to już bułka z masłem... Wszystko odbywa się w jednej misce. Proponuję najpierw robić taką właśnie małą wersję na blaszkę babkową lub małą tortową, a później jak już pojedziecie to można wszystkie składniki mnożyć przez dowolną ich wielokrotność i jechać na wielkie blacharstwo. Pozdro...

SkładnZdjęcie - Ciasto czekoladowe z ... buraków - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiiki na blachę babkową długości kobiecego przedramienia (bez dłoni):

- 2,5 tabliczki gorzkiej czekolady (250g),
- 1,5 tabliczki białej czekolady (do polewy),
- łyżka masła (do polewy),
- 3 jajka,
- 200g cukru (niepełna szklanka) + opakowanie cukru waniliowego,
- 100ml oleju (tak pół szklanki),
- 100g mąki (też z pół szklanki) może być pszenna, może być pełnoziarnista,
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 250g startego na drobnych oczkach, surowego buraka (to będą tak ze dwa buraki wielkości kobiecych pięści),

Można dodać bakalie, jak ktoś tam lubi. Oryginalnie w przepisie są zmielone migdały, których w osiedlowym nie znajdziesz - ja znalazłam w wersji płatków i dodałam, było oki
  1. Gorzką czekoladę można roztopić w - i tu mamy dwie opcje - kąpieli parowej (miska broń Boże nie plastikowa w garze z parującą wodą) lub po prostu od razu wsadzić do mikrofali na 2 minuty (lub więcej - trzeba samemu kontrolować czas). Roztopiona czekolada może trochę postać i odsapnąć.

  2. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 140 - 160 st.C i obieramy buraka w rękawiczkach i trzemy dzielnie na tarce o drobnych oczkach do szklanej miski (tylko niech komuś nie wpadnie do głowy robić tego na drewnianej desce lub do drewnianej miski). Jak już to mamy zrobione to 3/4 roboty za nami.

  3. W dość wysokim garnku ubijamy mikserem jajka z cukrem (waniliowym też). Powolnym strumykiem wlewamy olej ciągle ubijając.

  4. Bierzemy plastikową łyżkę (tylko nie drewnianą) i mieszamy ciasto wsypując powoli mąkę z proszkiem i sodą. Jeśli mamy grudki można użyć jeszcze miksera, ale później już lepiej nie.

  5. Do masy dodać przetarte buraki i masę czekoladową. Dobrze wymieszać łyżką, wylać na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blachę. Wstawiamy na jakieś 50 minut do piekarnika i sprawdzamy patyczkiem czy jest dobre. Długo jest wilgotne, dopiero pod koniec pieczenia staje się zwarte, także bez strachu.

  6. Na przestudzone ciasto możemy przygotować polewę z białej czekolady: czyli tak, jak wcześniej rozpuszczamy białą czekoladę w misce (najpierw bez masła bo topi się szybciej niż czeko czeko) i dodajemy masło. Mieszamy wszystko razem i obsmarowujemy ciasto byle jak. No i jest.

Przepisy z tych kategorii

Diabelskie  brownie
3

Diabelskie brownie

andzia-35 andzia-35
Pyszne jedzonko

Mizeria inaczej

Mizeria inaczej

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Placki ziemniaczane po węgiersku (z gulaszem)

Placki ziemniaczane po węgiers…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Polpettone della nonna, czyli klops po włosku
1

Polpettone della nonna, czyli…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Makaron z brokułami w sosie serowo – śmietanowym
1

Makaron z brokułami w sosie se…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Tarta z porem i pieczarkami

Tarta z porem i pieczarkami

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Babka marmurkowa z advocatem

Babka marmurkowa z advocatem

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Tarta z porem i pieczarkami

Tarta z porem i pieczarkami

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Idealny torcik dyniowy z kremem waniliowym

Idealny torcik dyniowy z kreme…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Dyniowe bułeczki

Dyniowe bułeczki

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Drożdżówki - mumie - z dynią i jabłkami

Drożdżówki - mumie - z dynią i…

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Focaccia na zaczynie poolish z rozmarynem

Focaccia na zaczynie poolish z…

food² food²
Food Square