Ciasto czekoladowe z bananami

Ciasto czekoladowe z  bananami

Ciasto robione metodą muffinkową więc błyskawiczne. W smaku mocno czekoladowe, wilgotne, znowu  raczej z tych ciężkich. Na wierzchu dość obfita polewa czekoladowa, która czyni to bardzo proste ciasto nieco bardziej wykwintnym i jeszcze mocniej czekoladowym. Ciasto udekorowałam złotem w proszku a banany specjalnie rozgniatalam tak, żeby było widać kawałki.

Zdjęcie - Ciasto czekoladowe z  bananami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło + moje zmiany

Składniki:

  • 400 g cukru (moim zdaniem to stanowczo za dużo i dlatego dałam 200 g)
  • 245 g mąki
  • 75 g kakao
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 2 średnie, mocno dojrzałe banany
  • 240 ml ciepłej wody
  • 120 ml mleka
  • 120 ml oliwy
  • 1 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Składniki na ganache:

  • 225 g gorzkiej czekolady
  • 180 ml 30 % śmietanki
  • 1 łyżka niesolonego masła

W dużej misce połączyć jajko rozgniecione banany, wodę, mleko, oliwę, ekstrakt waniliowy. Dodać mokre składniki do suchych i wymieszać. Ciasto jest gęste i ciężkie. Umieścić ciasto w foremce i piec przez około 40 minut do suchego patyczka. Czekoladę połamać i umieścić ją w misce. Śmietanę z masłem, podgrzać na małym ogniu, doprowadzić do wrzenia. Wlać śmietanę do czekolady i mieszać 5 minut aż masa będzie gładka. Polewę wylać na ciasto.

Smacznego:)

Kategorie przepisów