Ciasto czekoladowe bez jajek

Ciasto czekoladowe bez jajek to jeden z najprostszych i najszybszych przepisów na ciasto jakie znam. Wilgotne, delikatne i zarazem mięsiste ciasto z dużą ilością kakao. Doskonałe dla osób, które z diety musiały wyeliminować jajka.
Ciasto czekoladowe bez jajek z tego przepisu wystarczy wymieszać suche składniki z mokrymi i upiec. Nie wymaga użycia miksera, a jedynie mieszamy do połączenia łyżką. Im mniej mieszasz tym ciasto będzie miało delikatniejszą konsystencję.
Przepis idealny dla osób, które szukają proste przepisu i mają małe doświadczenie z wypiekami.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta czekoladowe.
CIASTO CZEKOLADOWE BEZ JAJEK
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 390 g mąki tortowej
- 220 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 50 g kakao
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 480 ml gorącej wody
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 150 g roztopionego masła, ostudzonego
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:
- 80 g gorzkiej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
Formę o wym. 25×35 cm lub mniejszą wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy do dużej miseczki razem z kakao, proszkiem i sodą. Następnie dodajemy cukry, sól, sok z cytryny oraz roztopione masło i gorącą wodę. Łączymy za pomocą łyżki lub szpatułki tylko do połączenia. Wykładamy do formy i pieczemy w temp 175 C przez około 25-30 min. do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę mocno podgrzewamy i dodajemy kawałki czekolady. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i wylewamy na ciasto, równomiernie rozprowadzamy.