Ciasto czekoladowe Audrey Hepburn

Ciasto czekoladowe Audrey Hepburn

Bardzo lubię tę aktorkę, film "Śniadanie u Tifanny'ego" (książkę oczywiście też), więc z przyjemnością poszłam w ślady koleżanki Ani i upiekłam w ten listopadowy dzień to puszyste brownie, bo ciasto czekoladowe też bardzo lubię.  No i byłam ciekawa jakie ciasto lubiła piec Audrey. :-) Nie zawiodłam się nic a nic, wyszło bardzo smaczne, pulchne, wilgotne. :-) Ponieważ jednak pomyliłam czekolady i zamiast gorzkiej użyłam 60%, to zapisuję takie składniki i proporcje jakich użyłam, bo smak mi odpowiadał i następnym razem pozostanę przy tej pomyłce. :-) 
Zdjęcie - Ciasto czekoladowe Audrey Hepburn - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto czekoladowe

180 g 60% czekolady 
90 g masła 
3 jajka 
100 g trzcinowego cukru 
25 g mąki (tak, tak mało)
3 łyżki wody

+ masło do wysmarowania blachy


Na patelni na małym ogniu rozpuszczam masło, dodaję czekoladę, mieszam aż się rozpuści, odstawiam z boku, żeby przestygła.

Jaja ubijam z cukrem. Dodaję mąkę i wodę, delikatnie mieszam. Dodaję przestudzoną masę czekoladową, mieszam łącząc składniki i przelewam do prostokątnej foremki wysmarowanej masłem. Ciasto trochę urośnie. 

Piekę je w 200 stopniach przez ok. 25 minut.
Wyjmuję, studzę, kroję w kwadraty i obsypuję cukrem pudrem. 
*źródło - Strawberries from Poland

Kategorie przepisów