Ciasto bananowo pomarańczowe z czekoladową polewą

Ciasto bananowo pomarańczowe z czekoladową polewą


Zdjęcie - Ciasto bananowo pomarańczowe z czekoladową polewą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
6.30 rano to pora, kiedy muszę wstać. Zimą, kiedy za oknem panują jeszcze ciemności, idę do kuchni i gotuję synowi owsiankę lub kaszkę manną. W miseczce dokładam banana i tarte jabłko. W mojej kuchni rano zimą jest trochę chłodniej niż w reszcie mieszkania. Ale szybko się rozgrzewa i jest miło. Później robię kanapki na drugie śniadanie do szkoły i karmię koty. Poranny rytuał, to ulubiona mokra karma, koniecznie podana zawsze na tych samych talerzykach, których dźwięk stawiania na podłogowych kaflach nie da się pomylić z niczym innym. Gdy syn idzie do szkoły, nastaje chwila dla mnie. Gorąca kawa pachnąca przyprawą do piernika i coś słodkiego – często jest to kromka domowego chleba z miodem lub dżemem i grubą warstwą twarogu (który wespół z domowej roboty jogurtem jedzonym codziennie ma za zadanie uchronić mnie przed osteoporozą i innymi paskudztwami) lub czasami ciasto, na przykład bananowo – pomarańczowe, posmarowane polewą czekoladową. Ta polewa, czy raczej krem, to moje odkrycie zeszłego roku. Jest idealna dla mnie. Nie za słodka, o aksamitnej konsystencji, nie zastyga na kamień, by później odchodzić z ciasta całymi płatami i jest bardzo prosta do wykonania. Zobaczyłam ją u Rose Levy Beranbaum, autorki mojej ulubionej ksiązki o ciastach – Cake Bible. Robię ją tak samo jak ona, zmieniam tylko proporcje.
Zdjęcie - Ciasto bananowo pomarańczowe z czekoladową polewą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ciasto bananowo pomarańczowe z czekoladową polewą Tortownica 21 cm, nie wymaga miksera
2 szklanki mąki, najlepiej tortowej ¾ szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej ½ łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki soli 2 średnie bardzo dojrzałe banany starte na tarce z dużymi oczkami Skórka starta z 1 pomarańczy 2 jajka ¼ szkl. oleju ¼ szkl. mleka
Polewa: 50 g czekolady deserowej 1 duża kopiasta łyżka gęstej kwaśnej śmietany
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać mąką. Piekarnik nagrzać do 175°C. Mąkę, cukier, proszek, sodę, cynamon i sól wymieszać w misce. Dodać resztę składników i wymieszać trzepaczką tylko tyle, żeby składniki się połączyły. Przełożyć ciasto do formy i piec w nagrzanym piekarniku około 35 min. Wystudzić i posmarować polewą.
Polewa: Czekoladę rozpuścić w misce nad garnkiem z gotującą się wodą. Do ciepłej czekolady dodać śmietanę i wymieszać na gładką masę. Posmarować ciasto. Odczekać min. 30 minut, aby polewa stężała w temp. Pokojowej.


Kategorie przepisów