Ciasto bananowo – kajmakowe z czekoladą.
Świąteczna gorączka powoli opada. Szeleszczące torebki po rozpakowanych prezentach jeszcze leżą w kącie tworząc niemałą stertę, a kończąca się niedziela przypomina o nastawieniu budzika. Jutrzejsza poranna kawa wypita w biegu rozwieje resztki świątecznego lenistwa. Do kawy jednak będzie ciasto bananowo-kajmakowe z czekoladą z bezgłowych mikołajów. Za oknem zima i zlodowacenie, w kalendarzu poniedziałek i brak linki bezpieczeństwa z etykietą – „jeszcze jeden wolny dzień”.
Gdy jakiś czas temu po raz pierwszy upiekłam ciasto bananowe, zakochaliśmy się w nich od razu. Nie sposób oprzeć się ich niezwykłemu aromatowi. Już podczas pieczenia wokół unosi się karmelowy zapach pieczonych bananów i czekolady. Ciasto świetnie smakuje, jest aromatyczne o wilgotnym miąższu, dzięki czemu świetnie zachowuje świeżość nawet przez kilka dni. Najlepiej komponuje się z bitą śmietaną lub lodami. Jeśli zostały Wam po świętach banany, albo tak jak ja macie zawsze kilka zamrożonych w pojemniku, koniecznie upieczcie to ciasto!
Składniki:
(okrągła forma o średnicy 20-23cm)
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
- 2/3 szklanki brązowego cukru
- 100g masła
- 1 szklanka kajmaku
- 2 dojrzałe banany
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka posiekanej czekolady (mlecznej, deserowej itp)
- 1/4 łyżeczki soli
- bita śmietana do dekoracji
Przygotowanie krok po kroku:
- Banany zmiksuj na pure lub dokładnie rozgnieć widelcem.
- Do śmietany dodaj sodę oczyszczoną i ubij trzepaczką aż się zacznie pienić. Odstaw na bok.
- Miękkie masło utrzyj z cukrem na puch. Następnie dodawaj po jednym jajku nie przerywając ucierania. Miksuj do uzyskania jednolitej, puszystej masy.
- Do śmietany dodaj banany i 2/3 szklanki kajmaku. Zmiksuj razem do połączenia.
- Mąkę wymieszaj z proszkiem i solą.
- Dodawaj do masy maślanej naprzemiennie po części suchych składników i masy bananowej. Zakończ mąką i wymieszaj do połączenia się składników.
- Na koniec dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj.
- Gotowe ciasto przełóż do natłuszczonej i wyłożonej pergaminem formy.
- Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez 50-60 minut do suchego patyczka.
- Ostudź całkowicie przed pokrojeniem.
- Przed podaniem udekoruj pozostałym kajmakiem i bitą śmietaną wg uznania.
Smacznego!
Zapraszam też do zapoznania się z pięknym, świątecznym e-bookiem, który powstał w oparciu o przepisy nadesłane na konkurs organizowany przez markę Deante. Znajdziecie tam też mój przepis na świąteczny tort korzenno-marcepanowy.