Ciasto bananowo – kajmakowe z czekoladą.

Ciasto bananowo – kajmakowe z czekoladą.

Świąteczna gorączka powoli opada. Szeleszczące torebki po rozpakowanych prezentach jeszcze leżą w kącie tworząc niemałą stertę, a kończąca się niedziela przypomina o nastawieniu budzika. Jutrzejsza poranna kawa wypita w biegu rozwieje resztki świątecznego lenistwa. Do kawy jednak będzie ciasto bananowo-kajmakowe z czekoladą z bezgłowych mikołajów. Za oknem zima i zlodowacenie, w kalendarzu poniedziałek i brak linki bezpieczeństwa z etykietą – „jeszcze jeden wolny dzień”.

Gdy jakiś czas temu po raz pierwszy upiekłam ciasto bananowe, zakochaliśmy się w nich od razu. Nie sposób oprzeć się ich niezwykłemu aromatowi. Już podczas pieczenia wokół unosi się karmelowy zapach pieczonych bananów i czekolady. Ciasto świetnie smakuje, jest aromatyczne o wilgotnym miąższu, dzięki czemu świetnie zachowuje świeżość nawet przez kilka dni. Najlepiej komponuje się z bitą śmietaną lub lodami. Jeśli zostały Wam po świętach banany, albo tak jak ja macie zawsze kilka zamrożonych w pojemniku, koniecznie upieczcie to ciasto!

Zdjęcie - Ciasto bananowo – kajmakowe z czekoladą. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

(okrągła forma o średnicy 20-23cm)

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • 2/3 szklanki brązowego cukru
  • 100g masła
  • 1 szklanka kajmaku
  • 2 dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka posiekanej czekolady (mlecznej, deserowej itp)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • bita śmietana do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Banany zmiksuj na pure lub dokładnie rozgnieć widelcem.
  • Do śmietany dodaj sodę oczyszczoną i ubij trzepaczką aż się zacznie pienić. Odstaw na bok.
  • Miękkie masło utrzyj z cukrem na puch. Następnie dodawaj po jednym jajku nie przerywając ucierania. Miksuj do uzyskania jednolitej, puszystej masy.
  • Do śmietany dodaj banany i 2/3 szklanki kajmaku. Zmiksuj razem do połączenia.
  • Mąkę wymieszaj z proszkiem i solą.
  • Dodawaj do masy maślanej naprzemiennie po części suchych składników i masy bananowej. Zakończ mąką i wymieszaj do połączenia się składników.
  • Na koniec dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj.
  • Gotowe ciasto przełóż do natłuszczonej i wyłożonej pergaminem formy.
  • Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez 50-60 minut do suchego patyczka.
  • Ostudź całkowicie przed pokrojeniem.
  • Przed podaniem udekoruj pozostałym kajmakiem i bitą śmietaną wg uznania.

Smacznego!

Zdjęcie - Ciasto bananowo – kajmakowe z czekoladą. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto bananowo – kajmakowe z czekoladą. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zapraszam też do zapoznania się z pięknym, świątecznym e-bookiem, który powstał w oparciu o przepisy nadesłane na konkurs organizowany przez markę Deante. Znajdziecie tam też mój przepis na świąteczny tort korzenno-marcepanowy.

Kategorie przepisów