Ciastko managera.... czyli włoski deser

Tyraj misiu, tyraj.... powiedział Paweł do Kohersen MyCook, włączając robota, po czym postawił mi przed nosem moje ulubione cafe latte.
No cóż - nawyki managerskie nie opuszczają mojego męża nawet w kuchni, a że tiramisu nazywane przez nas ciastkiem managera to nasz ulubiony deser, więc co jakiś czas Paweł je przyrządza.
Pochodzenie tiramisu nie zostało do końca wyjaśnione - według jednej z wersji deser powstał w Sienie na przełomie XVII i XVIII wieku, według innej - moim zdaniem bardziej prawdopodobnej, tiramisu stworzyli Roberto Linguanotto, właściciel restauracji "Le Beccherie" i jego praktykanta Francesca Valori, której panieńskie nazwisko brzmi właśnie Tiramisu.
Niezależnie od tego, kto jest twórcą tiramisu, dla nas od lat jest ulubionym dodatkiem do kawy.

Zdjęcie - Ciastko managera.... czyli włoski deser - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki - proporcje na prostokątną formę z odpinaną obręczą o wymiarach 28 x 19 cm i wysokości 7 cm
  • 500 g serka mascarpone
  • około 280 g podłużnych biszkoptów tzw. ladyfingers (często bywają w sklepach Lidl w opakowania po 200 g)
  • 300 ml mocnej kawy dobrze wystudzonej
  • 4 bardzo duże jajka lub 5 małych
  • 100 ml likieru Amaretto
  • 6 łyżek cukru pudru
  • szczypta soli do ubijania białek
  • 4-5 łyżek naturalnego kakao
Uwaga: zamiast likieru Amaretto można dodać wino Marsala - wtedy do 200 ml mocnej kawy dodajemy 200 ml wina
Przygotowanie
Wariant dla tradycjonalistów
Zaparzyć mocną kawę, najlepiej espresso i wystudzić. Kiedy kawa będzie już zimna dodać 5 łyżek stołowych likieru Amaretto. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia.
Żółtka ubić z cukrem na jasny puszysty krem, korzystając z najwyższych obrotów miksera. Po około 5 - 7 minutach ubijania dodać dwie łyżki likieru Amaretto. Zmniejszyć obroty miksera do średnich i stopniowo - po dwie trzy łyżki dodawać serek mascarpone. Miksować do czasu,aż masa będzie gładka.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i partiami dodawać do masy serowo jajecznej. Całość delikatnie wymieszać.
Biszkopty zanurzać na chwilkę (nie powinny za mocno nasiąknąć) z obu stron w mieszaninie espresso i alkoholu i układać na dnie formy. Na biszkopty wyłożyć połowę kremu serowego, a na nim ułożyć kolejną warstwę nasączonych kawą biszkoptów i drugą warstwę masy serowej. Wyrównać wierzch deseru, całość przykryć folią i odstawić na noc do lodówki. Przed podaniem posypać kakao lub startą na proszek gorzką czekoladą.
Podawać mocno schłodzone.

Wariant dla użytkowników Kohersen MyCook
Zaparzyć mocną kawę, najlepiej espresso i wystudzić. Kiedy kawa będzie już zimna dodać 5 łyżek stołowych likieru Amaretto. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia.
Jeśli zabrakło Wam cukru pudru to do naczynia głównego wsypać zwykły cukier, ustawić czas 10 sekund, prędkość 10.
Założyć motylek, dodać żółtka, ustawić czas 3 minuty, prędkość 4
Dodać dwie łyżki likieru Amaretto, ustawić czas 15 sekund, prędkość 2
Dodać serek mascarpone, miksować przez 90 sekund z prędkością 2, aż masa będzie gładka.
Krem przełożyć do innego naczynia, a naczynie główne umyć.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, ustawiając czas 3 minuty, prędkość 5 (podczas ubijania nie zakładamy MK - otwór w pokrywie powinien pozostać otwarty).
Pianę z białek dodawać partiami do masy serowo jajecznej. Całość delikatnie wymieszać.
Biszkopty zanurzać na chwilkę (nie powinny za mocno nasiąknąć) z obu stron w mieszaninie espresso i alkoholu i układać na dnie formy. Na biszkopty wyłożyć połowę kremu serowego, a na nim ułożyć kolejną warstwę nasączonych kawą biszkoptów i drugą warstwę masy serowej. Wyrównać wierzch deseru, całość przykryć folią i odstawić na noc do lodówki.
Przed podaniem posypać kakao lub startą na proszek gorzką czekoladą.
Podawać mocno schłodzone.

Zdjęcie - Ciastko managera.... czyli włoski deser - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Deser tiramisu
1

Deser tiramisu

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Tiramisu + film - Jak zrobić
2

Tiramisu + film - Jak zrobić

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Tyraj, misiu, na tę miłość. Tiramisu chałwowe
1

Tyraj, misiu, na tę miłość. Ti…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Kawowa panna cotta z sosem karmelowym
1

Kawowa panna cotta z sosem kar…

food² food²
Food Square

Risotto ze szparagami

Risotto ze szparagami

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Szparagi z grzankami i serem Asiago. Wiosenne niebo na talerzu!
1

Szparagi z grzankami i serem A…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Przepisy z tych kategorii

Frittata z bazylią
1

Frittata z bazylią

Tyna Tyna
In cooking we trust

Pastiera Napoletana - neapolitański placek z nadzieniem z pszenicy i ricotty
1

Pastiera Napoletana - neapolit…

food² food²
Food Square

Orecchiette ze świeżymi pomidorami i kaparami
1

Orecchiette ze świeżymi pomido…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Tradycyjna carbonara
2

Tradycyjna carbonara

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Sfogliatelle frolle - neapolitańskie kruche ciastka z semoliną i ricottą
1

Sfogliatelle frolle - neapolit…

food² food²
Food Square

Spaghetti alla carbonara
2

Spaghetti alla carbonara

food² food²
Food Square