Ciastko lava cake z mascarpone z truskawkami

Ciastko lava cake z mascarpone z truskawkami

Zdjęcie - Ciastko lava cake z mascarpone z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciastko lava cake z mascarpone z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki

  • 150 g mascarpone
  • 150 g truskawek
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 50 g cukru
  • 40 ml oleju Oliwier
  • 30 g mąki pszennej
  • 10 g cukru pudru
  • 5 g kakao
  • 1 jajko
  • 1 żółtko

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do 180℃. Mascarpone lekko ubijamy. Dodajemy rozgniecione widelcem truskawki i cukier puder. Wstawiamy na 15 minut do zamrażarki.

 

125 g czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej. Pozostałą czekoladę ścieramy na tarce.Cukier lekko ubijamy z jajkiem i żółtkiem. Stale mieszając, dodajemy roztopioną czekoladę i olej . Na koniec dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia się składników.

 

2 ramekiny natłuszczamy, oprószamy kakao i wypełniamy ciastem. Pieczemy 12 minut. Wnętrze powinno pozostać płynne.

 

Odstawiamy na 5 minut, a następnie przekładamy na talerzyk. Możemy też podać w ramekinach.

 

Ciastka oprószamy lekko kakao i startą czekoladą. Podajemy z lekko zmrożonym serkiem mascarpone z truskawkami.

 

 

Przepis przygotowała autorka bloga www.osmykolorteczy.pl 

Kategorie przepisów