Ciastka z masłem orzechowym (bez mąki)
![Ciastka z masłem orzechowym (bez mąki)](/obrazek/duze/ciastka-z-maslem-orzechowym-bez-maki-378935.jpeg)
![Zdjęcie: Ciastka z masłem orzechowym (bez mąki) Zdjęcie - Ciastka z masłem orzechowym (bez mąki) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/378935.jpeg)
Składniki na 20 ciastek: 250 g masła orzechowego, niesłodzonego
100 g drobnego cukru trzcinowego
1 jajo
2 szczypty sody
garść prażonych orzeszków ziemnych, posiekanych
ok. 70 g gorzkiej czekolady, opcjonalnie
Piekarnik rozgrzać do 175°C (lub 160°C - termoobieg). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Masło zmiksować z cukrem i sodą, a następnie z jajkiem aż do połączenia składników. Wymieszać z orzeszkami. Z masy uformować 20 kulek, ułożyć na blasze w odstępach, spłaszczyć widelcem lub dłonią. Piec przez ok. 18 minut do lekkiego zrumienienia ciastek. Po wyjęciu z piekarnika ciastka zostawić na blasze, będą jeszcze miękkie. Gdy trochę przestygną i stwardnieją przełożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia. Gdy ciastka wystygną nadają się do schrupania, ale polecam przynajmniej część z nich zanurzyć do połowy w roztopionej (w kąpieli wodnej) czekoladzie. W takiej wersji są najlepsze. :)
Smacznego!