Ciastka z kremem różanym i malinami

Jestem oczarowana, jak niewiele trzeba było, by wykonać takie ciastka. Wystarczy dosłownie kilka składników i możemy otrzymać elegancki, wręcz wykwintny deser. Przepis na krem różany poznałam w czasie lipcowych praktyk w restauracji. Ciastko, jakie tam serwowali, wyglądało zupełnie inaczej i miało inne owoce. Ja wykorzystałam różany krem do wykonania ciastek według własnej wizji :)

Zdjęcie - Ciastka z kremem różanym i malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CIASTKA Z KREMEM RÓŻANYM I MALINAMI
(na 6 porcji)
1 opakowanie ciasta francuskiego (275g),
200g serka mascarpone,
3-4 łyżeczki konfitury z płatków róży ucieranej z cukrem,
ok. 200g malin,
listki mięty do dekoracji

Z ciasta francuskiego wyciąć 6 kół o średnicy 12 cm. Następnie nożykiem zrobić 1-centymetrowy rant ciasta, nacinając je do połowy głębokości. Środki ciastek gęsto ponakłuwać widelcem. Ułożyć je na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i zapiec w 220 stopniach przez ok. 12-15 minut, aż będą rumiane. Wyjąć, łyżką delikatnie wgnieść wybrzuszone środki ciastek tak, aby powstały miseczki. Odstawić do ostygnięcia.
Serek mascarpone zmiksować z konfiturą różaną – niezbyt długo, aby masa nie zrobiła się wodnista (1-2 minuty wystarczy). Krem nałożyć do szprycy i wyciskając małe gwiazdki, wypełnić nimi ciastka. Na wierzchu ułożyć maliny. Udekorować listkami mięty.

Zdjęcie - Ciastka z kremem różanym i malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciastka z kremem różanym i malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciastka z kremem różanym i malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy