Ciastka owsiane z czekoladą

Zdjęcie - Ciastka owsiane z czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Owsiane ciasteczka bez dodatku białej mąki - upieczone wyłącznie na mące owsianej, powstałej ze zmiksowanych płatków. Takie owsiane chocolate chip chookies. Przyznam szczerze, że gdy się za nie zabierałam przyświecała mi jedynie (a może jednak aż) wizja zdrowego (ok, zdrowszego ;)) wypieku. Jakie było zdziwienie, gdy ciastka przebiły smakiem niejedne tradycyjne. Ba, śmiem twierdzić, że długo nie będę robiła tradycyjnych. Mega kruche, chrupiące, z nieśmiało kręcącym się orzechowym posmakiem. A przy tym takie proste w przygotowaniu. Przechowujcie je w puszce i inhalujcie się boskim zapachem po jej otworzeniu :) A jako że zdrowsze, to zawsze można sobie pozwolić na jednego więcej... i kolejnego też :D

Zdjęcie - Ciastka owsiane z czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ok. 18 sztuk inspiracja przepisem z bloga Chelsea's Messy Apron
  • 1 3/4 szklanki płatków owsianych górskich (ok. 220 g)
  • 4-5 łyżek cukru trzcinowego
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 125 g masła
  • 1 duże jajko
  • kilka kropel aromatu waniliowego / albo ekstraktu
  • 1/2 szklanki kropelek czekoladowych / posiekanej czekolady

Przygotowanie ciasta Masło rozpuścić i pozostawić do przestudzenia. Płatki umieścić w blenderze/malakserze i zmiksować do powstania mąki. Mąkę owsianą wymieszać z sodą, cynamonem i solą. W oddzielnej misce utrzeć jajko z cukrem i aromatem. Następnie dodać schłodzone, rozpuszczone masło i raz jeszcze utrzeć całość. Płynne składniki wlać do suchych i wymieszać łyżką. Na koniec dodać kropelki czekoladowe i wmieszać do ciasta. Tak przygotowane ciasto owinąć w folię aluminiową i schłodzić w lodówce przez minimum godzinę.
Pieczenie Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Używając łyżki do lodów (albo po prostu dużej łyżki) nabierać porcje ciasta dociskając je w łyżkę (tworzy się kulka ciasta), przekładać na blachę, a następnie lekko spłaszczać (robiłam ciastka o grubości zarówno ok. 1 cm, jak i grubsze na 1,5 cm). Z wierzchu dodatkowo powciskać czekoladę. Ciastka minimalnie rosną podczas pieczenia, więc odległości na blaszce nie muszą być duże. Piec 15-18 minut. U mnie 18, ale już po 15 można sprawdzać stopień zarumienienia - zależy od piekarnika. Po upieczeniu odczekać minutę, dwie, po czym przełożyć je na kratkę, gdzie pozostawić do całkowitego przestudzenia. Przechowywać w szczelnym pojemniku.

Zdjęcie - Ciastka owsiane z czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Murzynek z dżemem porzeczkowym

Murzynek z dżemem porzeczkowym

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Ciasto kostka kawowa

Ciasto kostka kawowa

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto fale dunaju z jabłkami
1

Ciasto fale dunaju z jabłkami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Czekoladowe placuszki owsiane
1

Czekoladowe placuszki owsiane

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Buraczane ciasto czekoladowe

Buraczane ciasto czekoladowe

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Czekoladowe babeczki z miodem i pomarańczą

Czekoladowe babeczki z miodem…

montka montka
cukierenka

Przepisy z tych kategorii

Pieczeń wieprzowa z kminkiem

Pieczeń wieprzowa z kminkiem

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Rogaliki drożdżowe z jabłkiem i cynamonem
2

Rogaliki drożdżowe z jabłkiem…

Beti Beti
kruche babeczki

Muffinki cytrynowe z malinami wg Nigelli

Muffinki cytrynowe z malinami…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Muffiny na kefirze z jabłkami i orzechami
1

Muffiny na kefirze z jabłkami…

Beti Beti
kruche babeczki

Muffiny cukiniowo-bananowe

Muffiny cukiniowo-bananowe

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Proste ciasteczka ze śliwkami
1

Proste ciasteczka ze śliwkami

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy